OCN2008

Vanochtend was het, in tegenstelling tot 2 jaar geleden, een probleemloze treinreis richting Amsterdam RAI en rond half 10 kon ik naar binnen lopen en, omdat ik mijn badge al had ontvangen via de post, gelijk doorlopen om het programmaboekje en het min of meer verplichte tasje met reclamemateriaal informatiemateriaal van de sponsors op te halen.

Het informatiebord meldde dat de Hollywood Librarian pas vanaf 11.00 getoond werd ipv de 10.00 die ik afgeleid had uit het programma dus dat gaf me de gelegenheid om me op een kopje koffie te storten en de eerste hoek met stands van leveranciers. Dat leverde een ruim half uur prettige gesprekken op met Eastbridge, waarvan de eigenaar jaren geleden ook nog had gesproken met ons toen we met het zelfservice offertetraject bezig waren, en de buren van hun, 3M, waar we natuurlijk nu al sinds ruim 3 jaar de zelfservice van afnemen.

Na nog wat koffie en stands was het al snel 11.00 en was het wachten geblazen op de film in zaal E. Duizend aanwezige informatiespecialisten in de RAI bleek echter geen garantie te zijn dat de dvd met de film makkelijk vindbaar was want pas om 11.30 kwam die boven tafel en konden we anderhalf uur kijken naar de documentaire over (het imago van) bibliothecarissen, rijkelijk geïllustreerd met fragmenten uit 50 jaar Hollywood films.

Om bibliothecarissen te bestempelen als wakers van de vlam van vrijheid en democratie, zoals 1 van de bibliothecaresses in de documentaire deed, ging me wat te ver maar ach, na 90 minuten bestookt te zijn met knotjes, brillen, alle andere stereotypen en de herkenbare constatering dat het relatief lage aanzien ook gepaard gaat met een groot geworstel om (financiele) waardering, mogen we onszelf best ook even een grote pluim geven. Ik zal volgende week tijdens mijn voortgangsgesprek op werk maar even melden dat ik vooral druk ben met strijden voor vrijheid en democratie .. kijken wat mijn leidinggevende daar op te zeggen heeft!

De lunchperiode was, behalve voor een paar broodjes, ook goed voor bijpraten met een aantal mensen en voor het middagprogramma was het dus op naar de Bibliotheek 2.0 is happeNing! track waar Guus van der Brekel het over widgets en toolbars had en Wouter het over het fenomeen biblio(theek)bloggers had. De hele open en speelse aanpak van de organisators van deze track werkte erg goed waardoor je veel minder dan normaal het idee had dat je passief naar een verhaal zat te luisteren. Een knisperend haardvuur ontbrak nog net maar qua sfeer zat het allemaal erg goed in de middag. Plus, ik kon nog snel even IRL (in real life) kennismaken met Edwin en Wouter .. het moest er toch eens van komen!

Guus heeft me in elk geval weer warm weten te maken voor de toolbars en widgets, nadat ik het meer dan een jaar geleden bij een weekendje prutsen had gelaten. Ergens volgende maand hoop ik er weer mee aan de slag te gaan.

Al met al een geslaagde dag!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  1. […] wil Raymond, als hij weer uit de verhuisdozen is, en ik er dan zo’n beetje middenin zit,  alvast een begin hier mee […]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top