GOG – Good Old Games

Inmiddels is het hele verhuisproject in de fase beland van het inpakken (vrijdag a.s. komt de verhuiswagen) en zoals iedereen wel weet die ooit verhuisd is, is het grootste gevaar dat je ipv alles in dozen te pakken, je ook daadwerkelijk alles wilt bekijken wat je tegenkomt.

In het pre-internet-tijdperk was ik ook altijd al druk met pc’s en dan vooral met pc spellen. Ik ben de gelukkige eigenaar van honderden spellen op cdrom en het lukt me niet om die gewoon in een doos te doen zonder terug te denken aan de duizenden uren die ik in de jaren 90 besteed heb aan deze hobby.

Tegenwoordig heb ik weinig tijd prioriteit voor pc spellen maar koop ik zo nu en dan een spel wat me dan nog wel kan bekoren maar het gevoel van vroeger, nee, dat heb ik er niet meer bij. Anno nu zijn pc spellen grafisch dan wel een stuk fraaier dan vroeger, er zijn ook voldoende nadelen te vinden: een mooie doos/verpakking is er niet meer bij, zaken als kaarten, fatsoenlijke papieren handleidingen en alle andere fysieke extraatjes (die de meerwaarde gaven zodat je het ook daadwerkelijk kocht in een winkel ipv illegaal te downloaden) zijn ook al uitgebannen en verdwenen. Als druppel die de emmer doet overlopen, zijn pc spellen vaak tot de nok beveiligd tegen alles en nog wat waardoor je als netjes betalende gebruiker tegen verplicht aanwezig internet aanloopt, conflicten met andere software op je pc en nog erger, de opkomende trend van DRM waardoor je een spel maar enkele keren kan installeren a la Windows XP of Vista..

Op Ars Technica kwam ik een artikel tegen over de waanzin van DRM in (pc) spellen waarin een site/bedrijf aan bod kwam die GOG heet: Good Old Games. Dit bedrijf doet zaken met uitgevers van klassieke spellen (uit eind jaren 90 en begin deze eeuw) en biedt een catalogus van deze spellen aan die:

  • te downloaden zijn
  • goedkoop zijn (6 of 10 dollar)
  • gegarandeerd werken op XP en Vista
  • geen DRM bevatten en die je dus oneindig kunt (her)installeren

Ook al heb ik de meeste spellen orgineel in mijn bezit, ze werken niet altijd vlekkeloos/uberhaupt op de nieuwere besturingssystemen. Ik kon dan ook de verleiding niet weerstaan en heb er een paar aangeschaft en geinstalleerd. Jawel, ze spelen nog net zo fijn als vroegah!

Alleen nu even de verdere verleidingen weerstaan en verder gaan met inpakken & verhuizen. De volgende post kan dus nog eventjes duren.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top