Federatieve toegang tot SeekQ!

Nou, het heeft allemaal flink langer geduurd dan ik had gehoopt en gepland maar een belangrijke horde lijkt nu eindelijk genomen te zijn. Na aanschaf van de federatieve zoekmachine WebFeat eerder dit jaar was het de bedoeling om live te gaan per september maar zowel ontwikkelingen met onze website als de hele thuistoegang tot SeekQ (zoals we de zoekmachine gedoopt hebben) gooiden roet in het eten.

Connectoren die maar niet gemaakt werden (zoals die voor onze catalogus) zijn ‘ineens’ nu wel beschikbaar en sinds deze week is de toegang tot onze WebFeat ook gerealiseerd buiten Windesheim via de SURFfederatie en ik was dan ook aangenaam verrast het inlogscherm van onze aselect server aan te treffen.

Het is nog steeds niet wat we echt wilden, want dat was het incorporeren van de Hidden Automatic Navigator urls in de ca 25 connectoren voor de databanken maar goed, het bewijst maar weer dat het implementeren van een federatieve zoekoplossing nog steeds niet zo eenvoudig is als je wel zo verwachten/hopen.

Nu nog het testen van de toegankelijkheid van de opgevraagde informatie nadat je een zoekactie hebt uitgevoerd en dan zouden ook wij na Fontys en Hogeschool Utrecht dan ook eens eindelijk live kunnen gaan!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top