Juridische valkuilen voor de bloggende werknemer

Als u zich wellicht afvroeg waarom het (weer) zo rustig is op dit weblog, dat komt omdat het project Sharenet binnen Windesheim groter en groter wordt en ook mijn aantal uren binnen dit project meer en meer worden. Om eerlijk te zijn voel ik na een dagje Sharenet op werk niet zo heel veel behoefte om er ook nog over te gaan bloggen maar wellicht gaat dat in de toekomst nog veranderen nu ook ‘mijn’ onderdeel meer uit de theoretische fase komt en ik er ook echt mee aan de slag kan met onze Schools en diensten.

Bloggen over werk- of Windesheim gerelateerde zaken is ook best wel een actueel onderwerp. Binnen de TeamSites die in het nieuwe Sharenet geintroduceerd worden heeft straks elke Windesheimer, net zoals dat nu in Surfgroepen kan, de mogelijkheid om een blog te beginnen. Dat riep gelijk al de vraag op of die dan ook openbaar (lees, voor buiten Windesheim) gemaakt moet kunnen worden en of er richtlijnen moeten komen waaraan bloggende Windesheimers zich moeten conformeren.

Bij die opmerkingen keek ik al gelijk een beetje schuin naar de anderen die weten dat ik al een hele tijd een weblog heb waar ook indirect wel het een en ander over Windesheim gezegd wordt, al relateer ik dat aan mijn eigen belevingen en publiceer ik hier geen concept beleidsnota’s of zo. Het is enkele keren voorgekomen dat interne communicatie via mijn weblog is verlopen aangezien ik collega’s heb die mijn weblog lezen.

Niet dat ik gelijk visioenen kreeg van boze leidinggevenden die me op staande voet ontslaan omdat ik het zou wagen een kritische noot te uiten op ons aller geliefde Windesheim maar toch las ik met interesse een bericht op het weblog van Arnoud ‘Wat staat er in uw bedrijfsreglement over bloggen?‘ waarin hij ook verwees naar de afstudeerscriptie van Mieke Kreunen ‘De juridische valkuilen voor de Werknemer 2.0‘ (pdf)

Mieke is met haar onderzoek gestart aan de hand van vragen die er waren:

* Kun je ontslagen worden vanwege iets dat je op je weblog schrijft?
* Mag een werkgever je verbieden te schrijven over de werksituaties of over de collega’s?
* Als je geen namen noemt van bedrijf of collega’s, kun je dan toch problemen krijgen?
* Hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting?
* Wat zijn de punten om rekening mee te houden als je over je werk logt?
* Wat moet je doen als je toch in moeilijkheden komt door het webloggen?

Haar afstudeerscriptie geeft niet gelijk alle antwoorden maar wel adviezen en suggesties. Ben ik toch een beetje voorbereid mocht het nodig worden :)

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Benieuwd of jullie ook hebben nagedacht over de naam Sharenet. Als dit een werktitel is, prima, maar wordt het een blijvertje dan zou ik toch eerst maar eens op die term gaan Googlen.

    Reply

  2. Ik denk dat het wel een blijvertje is hoewel die naam vooral/alleen intern gevoerd zal worden. En ja, ik weet dat die andere sharenet over sexuele gezondheid en aids gaat :)

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top