Jing

Ik had er al eerder over gelezen maar toen vanmorgen een Saxion collega me er naar vroeg kon ik het me niet zo snel meer herinneren. Desalniettemin is Jing toch een (hernieuwde) kennismaking waard.

jingproject

Jing is een (voorlopig) gratis applicatie van Techsmith, die vooral bij mij bekend zijn van de excellente Snag-It en Camtasia Studio software waar ik al jaren met grote tevredenheid resp. schermafdrukken en screencasts mee maak. Jing wordt omschreven als Camtasia Lite en is speciaal bedoeld om snel even een schermafdruk of -video te maken en die te kunnen delen via blog, IM, mail enz. De beperkingen tov de grotere broertjes zitten hem vooral in de bestandsformaten: schermafdrukken zijn altijd in PNG en video’s altijd in SWF en de bewerkingsmogelijkheden en instellingen staan natuurlijk ook niet in verhouding tot Snag-It en Camtasia.

Toch werkt het geheel bijzonder prettig en maak je in een mum van tijd schermafdrukken en neem je video’s op van handelingen op je beeldscherm. Die zijn vervolgens ook zo gedeeld met anderen en daarmee doet het precies wat het moet doen voor een prijs waar je, laten we eerlijk zijn, het niet voor hoeft te laten. Snag-It en Camtasia gaan echt de deur niet uit maar voor op mijn andere pc’s waar ik soms wel even snel een screencast wil maken is Jing een perfect alternatief.

Doen jullie ook wel wat met screencasts?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Ik heb Jing gebruikt en sinds kort gebruik ik uTIPu. Voordeel van de laatste is dat je ook kan inzoomen wat de filmpjes wat kan verduidelijken. Ook is bij Jing mijn gratis account al opgebruikt. ;-) Tot nu toe maak ik screencast voor mijn directe omgeving om bijvoorbeeld dingen over een programma uit te leggen. Hoe werkt een wiki bijvoorbeeld of bepaalde functionaliteiten bij Google Earth. Het werkt vaak heel goed maar ik krijg ook regelmatig het commentaar dat filmpjes halverwege stoppen, bij beide programma\’s.

  Reply

 2. Ook gaaf! Ik heb nog nooit een screencast gemaakt maar ze zijn reuzehandig bij tutorials. En gratis software is fijn, misschien vind ik er nog wel eens nut voor.

  Reply

 3. Waar een blog lezen al niet goed voor is. Toepassing gevonden om dit es uit te proberen. Een aantal collega’s willen graag van mij weten hoe ze kunnen im/exporteren van/naar Excel en Outlook. Ik moest meteen aan dit bericht denken want daar kan ik nu een mooie screencast van maken. Alleen jammer dat ik geen microfoon erbij heb.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top