Creative Commons voor (open) onderwijsmateriaal

Op de site van Creative Commons Nederland stond een bericht van Paul Keller dat de directeur van ccLearn in de week voor de kerst in Nederland was voor resp. een optreden bij de EduExchange en bij het ministerie van OCW. ccLearn is een onderdeel van de CC organisatie die zich specifiek bezighoudt met open onderwijsmateriaal en open bronnen voor onderwijsdoeleinden. De directeur in kwestie, Ahrash Bissell, zat in een discussiepanel met o.a. minister Plasterk over de randvoorwaarden om open onderwijsmateriaal mogelijk te maken waarbij ook het recent gelanceerde WikiWijs idee de revue passeerde. Wat hier geconcludeerd werd weet ik niet, en het artikeltje maakt er ook geen gewag van, maar wel interessant was de laatste alinea.

Op dezelfde dag is door ccLearn de onderzoeksrapport “What Status for Open? An Examination of the Licensing Policies of Open Educational Organizations and Projects” gepubliceerd. Het verslag wordt afgesloten met een aanbeveling voor makers van Open Onderwijsmateriaal om gebruik te maken van een van de Creative Commons Licenties. Concreet wordt aanbevolen om de meest open van de CC-licenties, de Creative Commons Naamsvermelding licentie te gebruiken om de creativiteit van onderwijzers en studenten maximaal te bevorderen door hun in staat te stellen om gebruik, combinatie, aanpassing en herpublicatie van Open Onderwijsmaterialen uit verschillende repositories toe te staan.

Het rapport staat in meerdere formaten, onder natuurlijk een relevante CC licentie, op de site van ccLearn. In elk geval weer wat leesvoer de komende week dus.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top