Kranten op je ebookreader

Jazeker, over het NRC Handelsblad op de iLiad, daar heb ik het al eerder over gehad.

Ik behoor tot de gematigde enthousiasteling aangezien ik de navigatie van een papieren exemplaar nu eenmaal prefereer boven een digitale variant. Ik sla meestal hele katernen over die me niet boeien en dat lukt met de digitale variant gewoon niet.

Dat gezegd hebbende heb ik sinds vorige week een tweede wireless netwerk thuis met de beveiliging een tandje lager dan mijn andere wireless netwerk. Met die wat lagere beveiliging kan de iLiad wel overweg namelijk en ineens zijn er weer voordelen te merken als je tussen het lezen van een ebook door even op de iconnect knop drukt en de laatste krant in enkele seconden binnenstroomt. Goed, het blijft nog steeds bladeren door pagina’s vol met koppen tot je een ons weegt maar de laagdrempeligheid maakt toch het een en ander goed en ik lees hem nu meer dan toen ik het apparaat telkens daarvoor even aan het bedrade netwerk moest hangen. Het is toch al heel snel te veel werk.

De nieuwsgierigheid naar andere digitale kranten is nu wel toegenomen want de layout van de digitale NRC zal wellicht niet uniek zijn; er zal toch ook wel verschil zijn met andere kranten?

In november 2008 kondigden iRex en Newspaperdirect.com al aan dat hun (800) online kranten van PressDisplay.com ook leesbaar waren op de nieuwe reader van iRex, de DR1000. De site van PressDisplay.com zag er imposant uit en het idee om een paar grote kranten (het AD en de Volkskrant zitten hier o.a. ook bij) fatsoenlijk leesbaar op een reader te krijgen sprak me wel aan.  Ik ken echter helemaal niemand met een DR1000, laat staan een eigenaar van een dergelijk apparaat die ook gebruik maakt van 1 of meerdere online kranten.

Is het de evolutie van digitale kranten en digitaal nieuws, of een gimmick waar niemand op zit te wachten?  Ik zal het iRex eens voorleggen binnenkort.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top