iRex en Adobe ook al saampjes

Samen sta je sterker, dat weet iedereen wel maar de wat beperkte mogelijkheden met PDF’s op een ebookreader worden nu kennelijk ook aangepakt, las ik afgelopen week op de site van iRex en het persbericht dat ik in de mailbox kreeg.

The world’s leading provider of e?reading solutions, Netherlands based iRex Technologies, has today announced that it has reached agreement with Adobe® to license the Reader Mobile 9 SDK which provides support for the PDF and EPUB file formats plus support for Adobe’s content protection technology which it will offer on its iRex DR1000 series.

Betere ondersteuning voor PDF betekent dat, in tegenstelling tot op de iLiads, het dus op de nieuwere DR1000 reader zo zal zijn dat PDF’s zich met inhoud aanpassen aan de grootte van de reader. Erg prettig want dat is met de iLiad af en toe nog flink stoeien met instellingen, als je de pdf’s zelf produceert, of anders aardig aan de slag met inzoomen bij sommige bestaande ebooks in PDF formaat. Dat die nieuwe reader ook kan werken met beveiligde PDF’s is gewoon handig hoewel ik nog steeds zo ver mogelijk wil blijven van DRM, en zeker op PDF’s. Als compensatie is het kunnen lezen van het EPUB formaat wel erg prettig want dat is een open, op xml gebaseerde, standaard formaat voor ebooks en hoewel de ondersteuning door uitgevers nog wel wat beter kan, is het absoluut een mooie toevoeging.

Het blijft echter wel wat abstract want hoewel ik veel leuke cadeautjes heb gekregen voor mijn 4 weken oude dochter, zat daar geen iRex DR1000 ebook reader tussen (en ja, das een hint). Ik zal het blijven doen met de iLiad maar het is wel duidelijk dat iRex de verdere ontwikkeling van ebookreaders in zijn nieuwe lijn van readers zoekt.

Heeft iemand die dit blog leest zo’n nieuwe van iRex trouwens?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Tot nu toe heb ik nog steeds geen ebookreader. Ik blijf nog steeds de ontwikkelingen volgen en wacht op het moment dat er eentje is die eindelijk bied wat ik wil.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top