Lees me voor, papa maar niet uit een ebook

Voorlezen blijft ook in de 21ste eeuw een knus familie fenomeen. Een kind dat bijna naar bed moet, een fijne stoel op de slaapkamer en je pakt een leuk prentenboek om voor te lezen.

Ook al heb je dat boek als ebook, en zou je beschikken over de Kindle 2 met zijn nieuwe ingebouwde voorleesfunctie, dan nog hoef je je niet rijk te rekenen. Fantasieën over de Kindle 2 bij je kind in de buurt leggen en zelf een kop koffie gaan drinken werden vandaag bruut de kop ingedrukt. Amazon beperkt de voorleesfunctie omdat de Author’s Guild in Amerika vindt dat het anders instant audioboeken zouden zijn en daar moet apart voor betaald/afgerekend/aan verdiend worden.

Hoe je een door een mechanische stem voorgelezen boek kunt vergelijken met een audioboek productie (want het is echt een productie waar flink wat professionals aan te pas komen) is me een raadsel maar ja, als er $$ in het spel zijn, dan weet je het wel. Krijgen we nu ook gedonder met alle websites en software (Windows zelf ook) die een text-to-speech functie hebben?

stock.xchng afbeelding

stock.xchng afbeelding

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top