Hoe veilig wifi jij?

Webwereld meldt vandaag dat de Consumentenbond de internetboeren wil aanspreken over de beveiliging van draadloze routers die zij hun klanten leveren maar de OPTA houdt het in een brief bij het aandringen op goede voorlichting over beveiliging.

Vijftig procent van alle draadloze thuisnetwerken is slecht beveiligd, concludeerde de Consumentenbond vorig jaar al maar de OPTA legt de verantwoordelijkheid toch bij de eindgebruiker.

Hoe redelijk is dat? Ik ben paranoide genoeg dat ik het uitentreure heb uitgezocht wat er met beveiling uberhaupt kan toen ik mijn eerste wireless router kocht enkele jaren geleden maar het zegt ook voldoende dat ik het al moest uitzoeken. Die handleidingen (duur woord voor een vodje papier met op zijn best wat diagrammetjes) leggen nog net uit hoe je de kabels van je modem in je draadloze router moet steken maar zeggen niks over do en don’ts van beveiligingsmogelijkheden. Ik heb 4 draadloze routers van 4 verschillende merken versleten de laatste jaren dus kan met enige autoriteit spreken denk ik.

Tot de dag van vandaag hoef ik maar 1 keer te klikken op mijn laptop om een stuk of 4 slecht beveiligde netwerken te vinden in de buurt met standaardnaampjes en hoewel dat erg gemakkelijk is als ik even snel online wil, illustreert het wel de noodzaak van betere voorlichting en wellicht ook het beter afdwingen van beveiligingsopties in routers. Mensen willen nu eenmaal makkelijk en helaas is de makkelijkste optie een onbeveiligd netwerk.

Hoe veilig surfen jullie draadloos? Tot de tanden beveiligd of zorgeloos zonder bescherming?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Ik heb gauw even gekeken in het artikel van de Consumentenbond, en gelukkig stond daar dat xs4all goed beveiligd was. Wij zitten dus goed… ;)

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2020 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top