Werken met ShareNet

sharenet

Vandaag is het een goed moment om het over ShareNet te hebben want het is precies een week geleden dat we live zijn gegaan. Afgelopen maandag had ik er ook al van alles over kunnen bloggen maar hoewel zo’n eerste dag erg goed is voor een eerste indruk, is het te makkelijk om stil te gaan staan bij hoe het aan je eigen verwachtingen voldoet ipv te kijken hoe een organisatie als Windesheim er mee is gaan werken.

Maandag kon ik een vliegende start maken aangezien we al startten met een samenvatting van wat er in het migratieweekend gebeurd was aan de kant van de techniek:

  • 22.000 accounts zijn aangemaakt
  • 2.000 desktops en 750 laptops zijn van een nieuw image voorzien
  • 1.800 mailboxen zijn gemigreerd
  • 121 desktops zijn afgeleverd en geïnstalleerd op andere locaties van Windesheim
  • 30 afdelingsschijven (H:) zijn gemigreerd en opnieuw van rechten voorzien
  • 20 koppelingen tussen de Active Directory en systemen zijn geïnstalleerd en getest
  • 100 desktops zijn met maatwerk afgeleverd

Om 10.00 kon ik gelijk kijken hoe het in de praktijk uitpakte aangezien ik zelf voor mijn eigen afdeling een uitleg en presentatie mocht geven over wat er allemaal veranderd was en vooral, wat er allemaal kon en moest gebeuren om in elk geval dinsdag weer normaal aan het werk te kunnen, mbv ShareNet. GroupWise afspraken naar je Outlook agenda slepen, printers instellen, pda’s weer uptodate krijgen en beginnen met het kopieren van je persoonlijke bestanden naar de MySite/Mijn Documenten.

Zoals je met een groot project mag verwachten bleken er nog wel wat details niet op de eerste dag perfect te zijn. Enkele collega’s hadden hun mail en afspraken niet beschikbaar, de Windesheim vergadercultuur moest het stellen zonder sjablonen voor agenda’s en verslagen en zelf je ingewikkelde/sterke wachtwoord resetten omdat je het vergeten was (mee te nemen) bleek nog niet mogelijk te zijn. Echter, de Windesheim collega’s stortten zich vol op ShareNet, Outlook en de nieuwe Office applicaties in wat vooral een ‘hoe doe ik nu wat ik vorige week op de oude omgeving deed’  toon had.

Daar blijkt ook wel waar de uitdaging voor de komende maanden zit. De techniek heeft het, ondanks dat het allemaal best wel een krappe planning en spannend aan het eind was, gewenste eindresultaat goed neergezet maar nu zijn er 22.000 gebruikers met vragen. Veel vragen. Samen makkelijker werken is de slogan van ShareNet maar het zal nog een flinke investering vereisen om ook iedereen optimaal kennis te laten maken van de mogelijkheden van ShareNet voor de eigen werkzaamheden. Windesheim is eigenlijk net begonnen aan ShareNet!

sharenetinfo

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top