En weer een nieuwe reader: de Kindle DX

Ondanks het feit dat ik een paar weken vakantie heb, kon ik het niet laten om gisteren de onthulling van de nieuwe Kindle door Amazon te volgen. Ik vermoedde al dat ze richting de kranten zouden gaan en dat bleek ook te kloppen: de nieuwe Kindle DX is een stuk groter (9,7 inch met 1200×824 resolutie tegenover de 6 inch die de oudere Kindles hebben) en is vooral een handreiking naar kranten en studieboeken die hiermee beter leesbaar zouden worden op een ereader. Amazon onthulde ook een samenwerkingsverband met een drietal grote(re) Amerikaanse kranten die de Kindle DX in combinatie met een digitale versie willen gaan aanbieden en maakte ook gewag van een pilot waarin een aantal universiteiten studiemateriaal gecombineerd met de Kindle DX gaan aanbieden.

kindledx

Technisch is de Kindle DX nog uitgebreid met wat meer opslag (3,3 GB nu), kantelt de tekst op het scherm mee als je de reader van portrait naar landscape draait en wordt PDF nu expliciet ondersteund.

Evolutie ipv revolutie. De iLiad heeft een 1024×769 resolutie, werkt ook met (Europese) kranten samen en is al drie jaar geleden op de markt gekomen. Ik geef grif toe dat kranten als de Washington Post en de New York Times wat meer gewicht hebben dan het NRC Handelsblad maar het hele achterliggende idee is niet nieuw. Kranten zoeken oplossingen om te compenseren voor vooral de teruglopende stroom aan adverteerders, en met de goed verkochte Kindles is deze oplossing definitief het proberen waard. Of de 489 dollar die de Kindle DX moet gaan kosten niet een belemmering gaan vormen, daar ben ik nog niet zo uit. Ik blijf fan van ebookreaders maar digitaal nieuws en werk & studiemateriaal lees en gebruik ik op de pc of laptop.

We wachten af.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Mijn vraag is dan hoe handzaam zo’n ereader is. Ik blijf nog steeds azen op zo’n ding maar heb nog geen ideale gevonden. Hoe zwaar is deze bijvoorbeeld en hoe snel? De Iliad bijvoorbeeld die ik heb gezien, was nogal traag met bladzijden omslaan. Niet echt fijn als je in een spannend verhaal zit.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top