Welkom bij de revolutie? Google Wave

Ik heb het enkele dagen laten bezinken na het bekijken van de meer dan een uur durende presentatie van Google Wave. Vele bloggers hebben vorige week al uitgebreid stil gestaan bij dit evenement dat de aankondiging van Microsoft’s zoekmachine Bing vakkundig overschaduwde.

Enigszins ademloos heb ik zitten kijken hoe Google zo’n beetje alle bestaande ideeën, varierend van instant messaging en blogs tot irc kanalen, door elkaar gehusseld heeft en een dienst geproduceerd heeft die realtime samenwerken en (her)gebruik van content via meerdere tools mogelijk maakt. Het integreren van blogs, twitter en ongetwijfeld nog tientallen web 2.0 toepassingen als Wave straks lanceert eind dit jaar, in 1 Wave is een voor de hand liggend maar daarom niet minder revolutionair idee.

Misschien was ik nog wel extra onder de indruk omdat ik de laatste maanden, en nu nog steeds, druk doende en zoekende ben om Sharepoint een beetje in het gereel te krijgen. Ik bedoel dan dat ik bepaalde functionaliteiten zoek die er dan weer eens net niet, of niet eenvoudig genoeg, in zitten. Het is wellicht enigszins vroeg om nu al conclusies te trekken aan de hand van een uitgebreide tech demo van Wave maar het zou me toch hogelijk verbazen als Wave niet extreem nuttig zou blijken te zijn voor samen werken in het hoger onderwijs.  Wave wil en zal open source zijn en dat betekent dat integratie niet afhankelijk is van de (on)mogelijkheden zoals dat nu voor Sharepoint geldt.

Dat betekent wel dat het succes van Wave ook zal staan of vallen met het enthousiasme van ontwikkelaars en bedrijven die met hun eigen toepassingen Google Wave rijker aan functionaliteiten zullen moeten maken. Gezien de staande ovatie aan het einde van de presentatie en het alom herkende potentieel van deze dienst, verwacht ik dat het eigenlijk een inkoppertje zal worden.

Ik ben extreem benieuwd!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top