Onderwijs & ICT 2009

Met de kredietcrisis en de bezuinigingen bij mijn werkgever in het achterhoofd, is het altijd weer verfrissend om naar een congres te kunnen afreizen waar geen kosten aan verbonden zijn. De vraag is natuurlijk altijd weer of je waar voor je geld krijgt ….

Onderwijs & ICT werd voor de 5e keer dit jaar gehouden in de jaarbeurs in Utrecht en had enkele weken geleden een programma wat me zeer interessant leek. Vooral de verhalen over web 2.0 in het onderwijs, mobiel leren, open standaarden en software as a service deden me besluiten me aan te melden. Dat er ook wat verteld ging worden over ShareNet bij Windesheim nam ik maar op de koop toe.

Vorige week verdwenen ‘ineens’ de 2 onderdelen over resp. open standaarden en software as a service van het programma en werd de spoeling voor mij wat dunner. Dat vervolgens de laatste paar dagen de resterende programma onderdelen telkens door elkaar gehusseld leken te worden wekte nog wel mijn verbazing maar goed, ik ben wel wat gewend.

Nu zijn de wetenswaardigheden van alles eromheen niet zo verschrikkelijk interessant dus laat ik even stil staan bij de inhoud.

De eerste spreker was Rens van der Vorst die als Grote Technische Baas van Fontys Hogescholen een vervolgpresentatie gaf op de plannen die hij drie jaar geleden presenteerde tijdens een eerdere editie van Onderwijs & ICT. Op zijn Powerpoint was nog wel het een en ander aan te merken maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door het verhaal erachter en de wijze van presenteren. Zijn conclusies waren dat studenten en medewerkers de laatste 3 jaar relatief zeer weinig gebruik gemaakt hadden van de applicaties die door Fontys aangeboden werden en dat de vraag (en uitdaging) nu vooral om connectiviteit gaat.
De insteek om de desktops vrij te geven voor gebruik en eigen installaties van software en hardware toe te staan had wel veel dividend opgeleverd en vooral een gestegen klantwaardering maar de hoofdconclusie, voor mij, was vooral dat Fontys sterk incalculeert dat studenten (en medewerkers) zich via webapps, software as a service en cloud computing buiten de infrastructuur van Fontys bewegen. Dit werd en wordt echter ook goed gefaciliteerd door hen waarbij diverse typen van gebruik van ict voorzieningen mogelijk is en de keuze bij de Fontys student en medewerker ligt.

Het voorbeeld werd gegeven dat men via de SURFfederatie toegang tot diverse webdiensten heeft maar ook dat naast Sharepoint gewoon nog home en groepsdirectories als shares worden aangeboden (wat me na 2 maanden ShareNet zonder netwerkshares ernstig begint aan te spreken). Al met al vond ik het een inspirerend verhaal dat aantoonde dat ICT in het onderwijs minstens net zo moet meeveranderen als het onderwijs zelf.

Ander onderdeel op het programma was de presentatie van SURFnet/Kennisnet van de resultaten van het project Mobiele onderwijstoepassingen waarbij ik me nu beperk tot de website waar alle deelprojecten en rapporten te vinden zijn. Ik kom hier in latere posts wat uitgebreider op terug en dat is vooral omdat het me mateloos boeide en ik dit niet allemaal in 1 post kwijt wil.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top