Android applicatie: Barcode Scanner

Ook al gebruiken we op Windesheim inmiddels al jaren RFID tags voor de collectie van het Mediacentrum, barcodes blijven enorm populair en komen op miljoenen plekken voor zowel in de echte wereld als op het web. Vele jaren geleden moest ik nog een handscanner aanschaffen voor veel geld, tegenwoordig kun je gewoon een barcode scanner installeren op je telefoon.

De reden om dit te installeren was vooral het feit dat de Android Market applicaties en games prima ontsloten zijn via een niet officiele website: Cyrket. Hier vind je alle applicaties terug met de omschrijving zoals je het ook op Market vindt op Android maar ook voorzien van comments van gebruikers en een QR (bar)code. QR codes komen enorm veel voor in Japan waar ze ook ontwikkeld zijn, maar worden tegenwoordig vooral voor mobiele telefoongebruik ingezet en het werkt ook geweldig om rechtstreeks van de site de applicatie in kwestie op de G1 te installeren.

Daar heb je dus dan eerst een Barcode Scanner voor nodig en een gratis exemplaar is daar snel van gevonden. Installatie levert je een icoontje op waarna je de camera gebruikt om een QR code (of een ander type, ik heb codabar en code39 barcodes geprobeerd en dat werkte eveneens prima) te scannen. Die QR code bevat een speciale market:// link die op Android rechtstreeks naar de productpagina op Market gaat.

Het lijkt wel toveren om je monitor te scannen op een barcode met je mobiel en daar dan gelijk de applicatie in kwestie mee te kunnen installeren! Simpel en doeltreffend.

qrcode

QR code die de hyperlink van Vakblog bevat

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Werkt als een trein. Mooi. Iets om met je huisadres aan een kettinkje aan je kinderen, huisdieren te bevestigen ;) Alle boeken zo’n code, een moderne ‘Ex Libris’.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top