Qik op Android maar live streamen gaat nog niet echt goed

Sinds enkele dagen is er een alpha versie (een hele vroege release die nog niet bug vrij is) beschikbaar van Qik voor het Android platform.

qik-menu
Qik is een community website die zich focust op het delen van live video vanaf je mobiel en je in staat stelt dit vervolgens op zo’n beetje alle bekende sociale netwerken en platforms te melden. Het bestaat al een tijdje en is beschikbaar voor zo’n beetje alle telefoons die over een (video)camera functie bezitten.

Zo’n beetje want alle Android telefoons moesten het nog zonder doen maar daarin is nu dus verandering gekomen met de komst van Qik op de Android Market.

Installatie van de applicatie is een kwestie van aantikken in de Market en enkele seconden later kun je inloggen op je Qik account. Ik vond het zelf iets handiger om die op de pc aan te maken dan via mijn G1 browser de stappen te doorlopen maar eenmaal voorzien van inloggegevens ben je gelijk klaar om met de camera de beelden te versturen.

En met dat versturen kwam gelijk een probleem. Mobiel internetten via het 3G netwerk van T-Mobile is 1 ding, video live streamen naar de Qik servers toe bleek een heel andere uitdaging. Het werkt wel maar een opname van 30 seconden wordt gereduceerd tot wat blokkerige beelden gedurende 10 seconden. Als je eenzelfde soort opname via wifi verstuurt, verbetert de kwaliteit van het beeld zienderogen maar houd ik in elk geval het probleem dat er slechts enkele seconden afgekapt wordt. Ik wijt het maar aan de alpha status van de Android applicatie.

Niettemin belooft het wel veel goeds. De interface op je mobiel is eenvoudig, je kunt heel simpel video’s als prive of publiek markeren, alle streams worden keurig bewaard in je profiel op Qik.com en deze zijn met 1 klik ook op YouTube te zetten of te linken richting Twitter. Ik wacht vol verwachting de volgende versies af van Qik voor Android.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top