(Samen) werken in Google Docs via Word 2007

Ook al ben ik ‘officieel’ natuurlijk aanhanger van al mijn documenten in Sharepoint opslaan, niet zo officieel ben ik enorm aanhanger van zo’n beetje alles wat Google te bieden heeft aan webapplicaties en -diensten. Dat geldt ook zeker voor Google Docs wat ik vooral gebruik om documenten, die ik samen met mijn vrouw gebruik en bewerk, te maken en te delen.

Hoe handig Google Docs ook is, het valt niet te ontkennen dat een webbased Office pakket nog verre van ideaal is om complexe documenten of uitgebreide opmaak te kunnen toepassen en dat is de reden dat Office 2007 ook keurig overal op mijn pc’s geinstalleerd staat. Je kunt een hoop vinden van Microsoft software maar de Office applicaties bevallen me uitstekend.

officesync01

Via Lifehacker las ik vandaag echter over de mogelijkheid om, middels een gratis plugin, Google Docs functionaliteiten op te nemen in Office 2003 en 2007 net zoals dat al mogelijk was voor de Office Live Workspace omgeving middels een Connector. Dat was nieuw voor me maar na het zien van het onderstaande filmpje was ik tenminste nieuwsgierig genoeg om het uit te proberen.

Bij de installatie vraagt het keurig om je Google Account gegevens en na enkele seconden is alles gereed voor gebruik. Ik moest overigens wel mijn Vista Firewall Control even tijdelijk vrij baan laten geven aan alle applicaties om het succesvol te laten verlopen.

Na het starten van een Office pakket, in mijn geval vooral Word, is er een nieuw ribbon bijgekomen waarin de specifieke OffiSync mogelijkheden te vinden zijn.

officesync02

Hierin is het mogelijk om rechtstreeks documenten te openen, bewaren en zoeken in je Google Docs account. Opties om via mailadres documenten te delen zijn aanwezig en, als erg aardige functie, kun je een Google zoekactie uitvoeren en gevonden resultaten (delen van webpagina’s of afbeeldingen) rechtstreeks in je Office document integereren. OffiSync waarschuwt zelfs nog netjes dat je fout zit met je auteursrecht als je dit doet …maar het werkt briljant.

Ben je een Google Docs en Word gebruiker? Er is eigenlijk geen reden om dit niet te installeren.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top