GMail maakt mappen van labels

Op Lifehacker was gisteren al het bericht te vinden dat men bij GMail, na onderzoek, geconcludeerd had dat niet iedereen om labels zat te springen. Iets wat ik na 3 maanden ShareNet wel kan begrijpen want het blijft lastig om uit te leggen wat de voordelen zijn van 1 bak met mail met daarin onderscheid in kenmerken.

Bij GMail geeft men het terecht nog niet op maar krijgen de labels een upgrade. Ze worden niet alleen prominenter in de linkermenu geplaatst (met opties om het tonen van individuele labels aan en uit te zetten), ook hebben ze nu de eigenschap van een map meegekregen. Stiekem is het feitelijk nog steeds hetzelfde principe natuurlijk maar een zeer handige toevoeging is dat je nu mail kunt slepen naar een label/map toe waarmee de mail dat label ook meekrijgt.

Vanochtend toonde mijn GMail account al die nieuwe instellingen dus het zal wel met hoog tempo voor alle accounts gaan gelden.

gmaillabels

Een potentieel nadeel is wel dat de kracht van labels vooral (voor mij tenminste) was dat je jezelf niet beperkt tot 1 label voor een mail maar dat een mail meerdere kenmerken mee kan krijgen. Door nu ‘map-eigenschappen’  te introduceren zullen meer mensen gebruik gaan maken van deze mogelijkheid denk ik maar zich wel automatisch beperken tot 1 mail in 1 map (ook al kun je dus een mail meerdere keren naar meerdere mappen slepen). Hiermee blijft een gebruiker bij het oude manier van denken dat een bestand altijd in 1 mapje staat.

Oude gewoonten slijten kennelijk slecht.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Het zijn 2 verschillende dingen in Sharepoint. Technisch geef je kenmerken (columns) mee aan documenten waar je vervolgens bij een view gebruik kunt maken om de grote bak met documenten te filteren, sorteren en/of te groeperen en dat is wel vergelijkbaar met het (originele) concept van labels in GMail.
  Mappen zijn niet verboden op Sharepoint maar ze zijn op de meeste plekken wel “uitgezet” voor document bibliotheken omdat views gelijk niet meer (goed) functioneren als je mappen aanmaakt in Sharepoint. Bovendien verlies je het overzicht in een mappenstructuur aangezien je geen navigatie of inzicht hebt in een bovenliggende mappenstructuur.

  Zoeken in GMail werkt prima voor mij maar voor een tiental onderwerpen gebruik ik wel degelijk filters om mail automatisch van 1 of meerdere labels te voorzien. Effectief je mail van kenmerken voorzien zorgt er voor dat je eigenlijk niet hoeft te zoeken naar mail omdat je de troep map dan verfijnt op relevante criteria. Ik zoek alleen nog mail eigenlijk als het een uitzondering betreft die niet onder 1 van de labels zit.
  Voor Sharepoint geldt eigenlijk hetzelfde: relevante columns en views definieren zorgt er al voor dat documenten sneller gefilterd kunnen worden dan dat de overkoepelende zoekfunctie voor elkaar krijgt. Meer ruis bij de laatste.

  Reply

 2. Goede uitleg! Was net trouwens een map aan het aanmaken in Gmail en dacht ga eens terug naar deze post.
  Je hebt in ieder geval helemaal gelijk en ik niet ;-)

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top