Doe meer met je PDF ebook: aanpassen voor de iLiad

Het langverwachte nieuwe boek van Chris Anderson (hij schreef eerder The Long Tail) heet Free en hij beschrijft hierin hoe Gratis de markt van vandaag aan het veranderen is. Met zo’n titel kon hij zelf niet achterblijven natuurlijk en daarom is de ebook versie gratis beschikbaar als PDF. Sinds gisteren geldt dat ook voor de Nederlandse vertaling en die kun je o.a. hier en hier vinden.

Deze kun je zonder problemen van je monitor lezen via Acrobat Reader of Adobe Digital Editions maar niet iedereen is groot fan van 300+ pagina’s lang naar een scherm te zitten turen. Het ideale scenario zou zijn om een Mobipocket versie te hebben van een dergelijk ebook, aangezien die keurig de tekst aanpast aan het apparaat en beeldschermgrootte, zodat je het op een PDA, mobiele telefoon of ebookreader kunt lezen. Zo’n versie is er niet maar Wiebe beschrijft op zijn weblog hoe hij het zelf heeft weten te converteren naar Mobipocket formaat toe.

Ik had zelf aanzienlijk meer moeite om de PDF fatsoenlijk ge-OCR-ed te krijgen met FineReader maar gaf het dan ook wel snel op omdat ik wat minder problemen heb met rechtstreeks PDF’s te gebruiken op mijn ebookreader, de iLiad. De iLiad heeft een wat groter scherm dan concurrenten en hoewel het bepaald niet altijd een genoegen is om A4 PDF’s te lezen op dat ding, valt er redelijk eenvoudig wat te doen aan PDF’s om het leesbaar te krijgen.

Het concrete voorbeeld met Free vereiste wat andere aandacht want de grootte van het lettertype en bladspiegel was al redelijk ideaal voor gebruik op de iLiad. Helaas vond de uitgever het nodig om de PDF te voorzien van een uitgebreid kader om alle tekst heen, afwisselend regelnummers links en rechts in de kantlijn en waren er diverse symbolen geplaatst. Allemaal met doel om juist die conversie naar een ander formaat, al dan niet mbv OCR, zo lastig mogelijk te maken. Daar liep Wiebe natuurlijk ook al tegenaan en hij meldt dan ook in zijn post dat hij de pagina’s gecropt had mbv een PDF editor. Daar had ik zelf nog niet aan gedacht dus met Adobe Acrobat 9 op de pc leek het me geen grote opgave.

Vooraf

Je ziet het kader, regelnummers en symbolen buiten de kaders staan. Niet heel irritant maar ik hoef geen boek te lezen met regelnummers.

free2 In Acrobat zit een aparte functie waarmee je (een selectie van) de pagina’s kunt croppen (bijsnijden) free3

In het kader, maar ook in het document zelf wat je nog onder dit venster blijft zien, kun je zien welke wijzigingen je voor top, bottom, left en right moet aanbrengen. Het werkte voor deze PDF prima met 1,75 inch aan alle kanten. Je ziet de nieuwe kantlijnen verschijnen in het kader en in het document zelf dus het is gewoon een beetje passen en meten. Helemaal rechtsonderaan kun je (buiten de schermafbeelding) aangeven dat de wijzigingen voor alle pagina’s moeten gelden. Eenmaal op OK drukken en alle pagina’s worden bijgesneden en je houdt een prima PDF over:

free4

Dit is gelijk goed leesbaar op de iLiad in dit geval dus klaar is Raymond. Nu is deze post en uitleg niet (alleen) bedoeld om een beperkte ‘beveiliging’ van de uitgever te omzeilen maar is gebruik van de cropfunctie ook erg handig om andere PDF’s bij te snijden voor gebruik en leesbaar(der) maken op een iLiad of andere ereader met een groot genoeg scherm.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Op zo’n moment ben ik extra blij met mijn Kindle. Daardoor kon ik Free gewoon gratis downloaden bij Amazon. Even een Python script er overheen om de DRM te verwijderen en het resulterend .mobi bestand is net zo gemakkelijk ook op mijn BeBook te lezen.

  p.s. dat is niet bedoelt als “lekker puh”, meer als “zonde dat ze je dit extra werk laten doen als het boek ook in het juiste format beschikbaar is”.

  Reply

 2. Ik beschouw het ook niet als lekker puh hoor :)

  Het illustreert echter wel mooi hoe lastig het voor de gemiddelde consument is om laagdrempelig gebruik te maken van ebooks. Afhankelijk van de ebookreader en het gekozen of beschikbare formaat kan het nog best een klus zijn om te genieten van een ebook. Om die 80 jarige persoon maar weer even in je achterhoofd te hebben die ook moet snappen hoe je een ebookreader met ebooks kunt gebruiken zonder PDF’s te croppen of DRM beveiliging van mobipocket bestanden te slopen.

  Ik overweeg serieus om ook een BeBook of Kindle aan te schaffen maar dat is dan vooral de gadgetfreak die praat. Of de DR-1000 van iRex als die ooit nog eens echt betaalbaar wordt. Het zegt al genoeg dat de ene reader de andere niet is.

  Reply

 3. Even een python script erover heen. Voor jou is dat blijkbaar een peuleschil. Voor mij is een script acadabra als je begrijpt wat ik bedoel. Is er niet ergens een vrij verkrijgbaar programma of een hele goede beschrijving hoe je met zo’n script aan de gang moet. Ik heb namelijk hetzelfde probleem met mijn legaal aangeschafte ebooks in mobi formaat.

  vriendelijke groet

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top