Samen of alleen werken aan je documenten met box.net

Vanochtend vond ik in 1 van mijn rss feeds een artikel en uitleg om bestanden te delen via LinkedIn mbt Box.net. De eerste kende ik natuurlijk wel maar de laatste kende ik nog niet.

Box.net blijkt een webdienst te zijn waarmee je documenten kunt opslaan of delen en samen kunt werken aan (project)documenten. Het is de eerste niet en het is niet de enigste maar ik werd even getriggerd door de opmerking die ze zelf maken op hun site: ze concurreren zelf met SharePoint (vinden ze) en Box.net heeft nu zelfs een actie gaande waarin ze stellen dat ze 3 maanden gratis SharePoint geven aan een ieder die vindt dat Box.net de mindere keuze zou zijn.

Behalve de betaalde varianten kent Box.net ook een gratis versie waarbij je 1 GB aan opslagruimte krijgt en je tot 5 ‘collaboration folders’ kunt aanmaken: mappen die je deelt met anderen om samen te werken aan documenten. Nadat ik de paar stappen uit het eerdere artikel had doorlopen en een account had aangemaakt, gekoppeld aan LinkedIn enz, bleef ik even hangen om de overige opties van Box.net te bekijken.

En die zijn niet verkeerd.

boxnet1
Vergelijkbaar met een SharePoint documentbibliotheek kent het de mogelijkheden om items te sorteren of te filteren en kun je voor een weergave view kiezen.Via een (beter toegankelijk dan in SharePoint) pulldown menu komen de aanvullende mogelijkheden per folder of document te voorschijn. In het bovenstaande voorbeeld van folders dus o.a. de mogelijkheid om links naar de (inhoud van de) folder te versturen of om mensen toe te voegen die met je samenwerken aan content in die folder.

boxnet2
Bij documenten, en dus binnen een folder, de te verwachten mogelijkheden om te linken, kopieren, downloaden, tags toe te voegen maar ook om tasks toe te voegen. Voorbeelden van taken zijn vooral het anderen vragen om je document te bekijken of te reviewen/aan te passen en dat werkt zo op het oog alvast stukken gebruiksvriendelijker dan in SharePoint waarin die opties natuurlijk ook zitten maar waar je echt teveel lastige schermen voor door moet worstelen.

Het zou geen web 2.0 dienst zijn als het niet integreert met andere webdiensten en dat doen ze met zelf in te stellen services. Standaard kun je documenten en links versturen via GMail, documenten previewen mbv Scribd en zelfs documenten bewerken, waarvoor de Zoho weboffice suite gebruikt wordt. Die laatste had wel moeite met complexere Office 2007 documenten maar ik denk ook niet dat je mag verwachten dat je Office (2007) documenten zonder enige  problemen met een webapplicatie kunt bewerken. Dat lukt ook Google Docs niet en zal wel voorbehouden blijven aan de toekomstige Office Web omgeving die Microsoft later dit jaar uitrolt.

Ik denk dat je kunt concluderen dat Box.net zeker gebruiksvriendelijker werkt dan SharePoint documentbibliotheken en dat de essentiele functionaliteiten hier beter uitgewerkt zijn. Ook zijn de mogelijkheden om van je documenten op Box.net gebruik te maken via andere gebruikte webapplicaties een definitief pluspunt. Het artikel waarin je een folder toevoegt aan je LinkedIn profiel is daar gelijk een goed voorbeeld van.

Echter zal de meerwaarde vooral afhangen van de personen met wie je samenwerkt aan documenten. Als alle personen met wie je samen documenten wilt produceren gewend zijn aan SharePoint, dan doe je ze in de praktijk geen plezier met nog een nieuwe omgeving die net wat anders werkt. Het feit dat je documenten eerst moet downloaden, dan bewerken in Office en vervolgens weer terug moet uploaden is denk ik zelfs aan te raden met webapplicaties maar wel afwijkend van de normale werkwijze. Gaat het je vooral om om zelf je documenten op 1 plek te hebben en wil je ze vooral of alleen delen met anderen binnen en vooral buiten je eigen organisatie? Dan is Box.net een uitstekend alternatief!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top