Een beetje meer privacy online als domeineigenaar?

De SIDN gaat het aantal gepubliceerde NAW-gegevens van domeinnaamhouders beperken. Eind dit jaar moet er alleen nog een naam en een e-mailadres te zien zijn.

Dit was het goede nieuws afgelopen vrijdag wat te lezen was op Webwereld. Als eigenaar van meerdere domeinnamen heb ik de twijfelachtige eer om met naam, adres, mailadres, postcode en plaats traceerbaar te zijn voor al die domeinnamen, inclusief voor die domeinen die geen .nl domeinen zijn. Toen ik die jaren geleden registreerde informeerde ik al of het mogelijk was om mijn adresgegevens niet op te nemen in de Whois gegevens maar daar zou een stevige juridische procedure aan te pas voor moeten komen en dat ging me ook te ver.

De ironie is dat ik mijn ‘professionele’ identiteit al sinds de begintijd van internet scheid van mijn aanwezigheid op die plaatsen op internet die meer hobby gerelateerd zijn. Ook halverwege de jaren 90 had ik al bedacht dat ik weinig zin had om toekomstige collega’s of werkgevers kennis te laten maken met de Raymond Snijders die op games lijsten zat te posten, zat te flauwe kullen op de maillijsten (die later via Dejanews keurig in Google Groups terecht kwamen dus dat was een vooruitziende blik) of die eind jaren 90 begon met (tekst)nieuwsgroepen, wat tot de dag van vandaag doorduurt.

Tegenwoordig lees je diverse tips over hoe je wilt voorkomen dat werkgevers die dronken foto’s van je googelt die je ex gemaakt heeft maar ik heb eigenlijk vanaf het begin al die scheiding gemaakt tussen wat, en onder welke naam, ik vindbaar ben voor serieuze zaken en wat ik allemaal prive in het kader van mijn hobbies uitspook.

Iets wat lastiger werd toen ik mijn eerste domeinnaam registreerde. Die was bedoeld voor 1 van mijn hobbies en ik hoefde nou niet perse de koppeling te hebben tussen mijn naam en (1 van mijn) andere identiteiten. Ondanks alle protestmailtjes zat er niks anders op dan maar door die zure appel te bijten en te hopen dat de gemiddelde internetter niet in staat was, of geinteresseerd was, om op te zoeken wie er achter een domein schuil ging.

Nu dit jaren later lijkt te gaan veranderen is dit niet meer dan mosterd na de maaltijd voor mezelf maar toch goed dat met het toenemende gebrek aan privacy op internet  iig een discussiepunt is. Het CBP wil zelfs dat de SIDN alle gegevens van particulieren verwijderd uit de Whois gegevens en puur de gegevens van de webhost die de registratie verzorgd heeft gebruikt worden en ook daar kan ik alleen maar een voorstander van zijn.

Ik heb er niet op hoeven wachten want ik heb zelf ‘the next best thing’ al gedaan. Ik ben verhuisd en heb een ander telefoonnummer inmiddels …

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top