Ging zoeken altijd maar zo makkelijk als met Everything

Zoeken naar informatie is 1 ding, zoeken naar bestanden op je eigen pc is weer heel wat anders. Zeker, je kunt zoeken met de zoekfuncties in Windows en er bestaan al jaren veel programma’s die dat nog een stuk beter doen dan de ingebouwde standaard mogelijkheden in Windows. Desktop searchtools zijn zelfs een aparte tak van sport geworden en wie kent niet de Google Desktop Search (in 2011 gestaakt) of Copernic Desktop Search ?

Alleen, die tools zijn eigenlijk veels te groot en hebben erg interessante maar ook veel mogelijkheden die je veelal niet eens nodig hebt. Zeker is het handig om op de inhoud van documenten te zoeken, maar wat als je gewoon een tekstbestandje zoekt, een aangemaakte map of die mp3 die je vorige week gedownload hebt. Tegen de tijd dat een desktop searchtool de indexen bijgewerkt heeft en je een eenvoudige zoekactie hebt uitgevoerd is je koffie al weer koud geworden.

Everything is een piepklein programma (300 Kb) die het anders aanpakt. Niks geen indexen aanmaken om te doorzoeken (zoals met het al bijna net zo handige Locate32 wat je bijzonder goed als vervanging van de zoekfunctie in Windows kunt gebruiken) maar een index aanmaken om vervolgens te filteren.

In enkele minuten indexeert Everything alle bestanden en mappen op je pc, wat voor mij op ruim 291.000 objects uitkwam. Bij het standaard scherm zie je vervolgens al deze honderdduizenden bestanden en mappen op alfabetische volgorde staan. Hierna is het een kwestie van letters of woorden tikken waarbij bij elke nieuw karakter wat je tikt de set van al die duizenden gefilterd wordt. In enkele seconden heb je het bestand/map of bestanden/mappen gevonden waarin de getikte term voorkomt.

everything
Je kunt nog wat opties instellen in het Search menu en bij de Options maar de default instellingen zorgen er al voor dat ik razendsnel alle mp3’s, documenten en overige bestanden terug kan vinden. Natuurlijk kan dat met wat meer geduld ook op een andere manier maar de werkwijze van Everything is supersnel en effectief. Is dat niet alles wat je mag verwachten van een klein gratis programma?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top