Retrogaming: Planescape Torment op pc of netbook

Tijd voor een beetje off topic postje vandaag.

De laatste maanden heb ik (eindelijk) weer eens wat tijd genomen om pc spellen te spelen. Soms een redelijk recente (Mass Effect) maar vooral de oude spellen die ik jaren geleden al eens (deels) gespeeld had.

Reden voor de laatste is dat er steeds meer oudere spellen zonder de cd-check speelbaar zijn en dat er vaak nog redelijk recente updates, fixes en aanpassingen door fan(communitie)s uitkomen die deze spellen tot de dag van vandaag nog actueel houden. Sites als GOG.com maar ook uitgevers als Electronic Arts en Blizzard focussen zich op downloadbare (oudere) spellen waardoor je de berg cd’s kunt laten voor wat het is.

Eén van de spellen die ik bijna 10 jaar geleden speelde is Planescape Torment. Dit is een roleplaying game van de makers van Baldur’s Gate en een echte klassieker (voor mij tenminste). Tien jaar geleden heb ik ongeveer een kwart van het spel gespeeld maar met het verschijnen van een aanpassing om het op een hogere resolutie dan de toendertijd gangbare 640×480 te kunnen spelen, was het reden om uit te zoeken hoe ik het geinstalleerd kreeg op mijn Windows XP machine, zonder dat ik vervolgens ook weer discjockey moest gaan spelen met de 4 cd’s waarop het spel staat.

De onderstaande stappen heb ik op een desktop pc gedaan met Windows XP maar deze ga ik nog herhalen later op mijn netbook, de MSI Wind U100.  Dit stappenplan gaat er dan ook van uit dat je geen cd/dvdrom speler (nodig) hebt.

1. Maak op een pc met cd/dvd speler images van de vier cd’s van Planescape Torment. Dit kan o.a. met het gratis ISOrecorder of met Nero. Het maakt niet zo veel uit of je iso’s, img of nrg images maakt, ze worden als virtuele cdrom drive gebruikt straks.

2. Installeer of gebruik een virtuele cd/dvd drive om de eerste image te laden. Software hiervoor is o.a. Daemon tools of MagicISO, wat ik zelf gebruik. De eerste cd is de installatie cd en daarmee kun je nu dus het spel installeren. Dit werkt op zo’n beetje alle Windows versies, incl Vista, dus dat zou probleemloos moeten gaan.

3. Maak een map aan in de installatiemap van het spel. Bij mij is het D:\games\Planescape en daar maak je een map CD aan. In deze map kopieer je de bestanden (niet de mappen!) van CD2, CD3 en CD4 (die je dus ook moet laden in je virtuele drives). Doe het in die volgorde en overschrijf bij het kopieren van CD3 en CD4 als Windows dit vraagt. Dat bespaart je enkele honderden MB’s aangezien er overlap zit in de bestanden.

4. In de installatiemap (bij mij dus weer D:\games\Planescape) vind je torment.ini waarin instellingen staan. Open dit bestandje en wijzig de volgende instellingen onder het kopje [Alias]:
o Wijzig “CD1:=” naar “<GameDir>\CD”
o Wijzig “CD2:=” naar “<GameDir>\CD”
o Wijzig “CD3:=” naar “<GameDir>\CD”
o Wijzig “CD4:=” naar “<GameDir>\CD”
o Wijzig “CD5:=” naar “<GameDir>\CD”
o De Cache Size moet op 1. gezet worden.

In mijn geval staat er dus nu:

HD0:=d:\games\Planescape
CD1:=d:\games\Planescape\CD\
CD2:=d:\games\Planescape\CD\
CD3:=d:\games\Planescape\CD\
CD4:=d:\games\Planescape\CD\
CD5:=d:\games\Planescape\CD\

5.  Er is een officiele patch uitgekomen van de makers van het spel en die moet nu geinstalleerd worden. Het is Planescape Torment v1.1 FULL Update

6. Nu komt het minder legale deel: je hebt een crack nodig om de controle op de aanwezigheid van de cd’s te verwijderen, ook al staat alle content inmiddels keurig op de harde schijf. Deze is het TORMENT.1.1.000.NOCD.PATCH.EXE bestand. Gegarandeerd virusvrij overigens.
Plaats dit bestand in de installatiemap van Planescape en voer dit uit. Het programmaatje biedt aan nog een backup te maken van het bestand dat aangepast wordt en dat is altijd een goed idee. Hierna is het spel, zonder cd in de drive, te spelen!

7. We zijn er nog niet want het spel bevat nog wat bugs die er met een onofficiele patch uitgehaald zijn. Dit corrigeert een aantal spelfouten en vele tientallen bugs in het verhaal zelf dus is absoluut de moeite waard. Het fixpack kun je o.a. HIER vinden op de eigen site ervan of bij de Patches Scrolls. Unzip de patch in de installatiemap en voer hem uit. Er worden enkele vragen gesteld en je krijgt een dos schermpje te zien dus even opletten en niet wachten tot het allemaal automatisch gaat ..

8. Alles zou nu zonder problemen moeten werken *maar* de resolutie van 640×480 is wel erg 20ste eeuws. Gelukkig is er een aanpassing geschreven die het spel aanpast en naar een hogere resolutie kan brengen. Dit is de Widescreen mod die, zoals de naam al zegt, expliciet gemaakt is om ook op een breedbeeld monitor te kunnen werken. Een netbook heeft een widescreen resolutie maar ondanks de naam kun je ook niet breedbeeld resoluties ingeven, zoals de 1280×1024 die mijn 19″ monitor gebruikt. Let op dat ook deze mod met een DOS scherm allerlei vragen stelt, zoals de x en y waarden van de resolutie die je wilt. In mijn geval was dat dus X=1280 en Y=1024.  Ik neem aan dat iedereen wel weet welke resolutie hij of zij gebruikt …maar ik zou aanraden om maximaal ook 1280×1024 te gebruiken in deze mod en spel, ook al heeft je monitor een hogere resolutie.
Deze mod kun je uitvoeren vanuit elke map en het vindt de installatie van Planescape Torment automatisch. Als alle vragen beantwoord zijn, worden alle aanpassingen doorgevoerd en na afloop zul je zien dat Planescape Torment ook die resolutie gebruikt!

9. Netbook gebruikers zijn klaar met stap 8 maar als je een 1280×720, 1280×768, 1280×800 of 1280×1024 resolutie hebt (opgegeven), dan is er nog een aparte mod beschikbaar om de user interface op te knappen. Reden hiervoor is dat de standaard interface volledig links wordt uitgelijnd (wat storend werkt) en dat het lettertype bijna onleesbaar klein wordt. Ghostdog’s UI mod kopieer je wederom naar je installatiemap en deze gebruikt de eerder geinstalleerde Widescreen mod en een aantal vragen om Planescape Torment aan te passen zodat deze perfect werkt met een 1280x? resolutie

planescape

Zo, nu alleen nog maar tientallen uren investeren in de roleplaying game met het beste verhaal ooit.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Pingback: Retrogaming: Arcanum

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top