Zoektrends met Google Insights for Search

Dutch Cowboys meldde vanochtend dat Google Insights for Search vanaf vandaag ook in het Nederlands beschikbaar is.

insight0
Google Insights for Search is 1 van de vele webdiensten die Google levert en deze specifieke dienst is bedoeld voor het bekijken en analyseren van trends in zoektermen, onderverdeeld naar regio’s en tijdsperioden. Met name de regio’s (de provincies van Nederland) zijn natuurlijk erg gebonden aan het land en taal en dus is GIfS met de introductie van de Nederlandse taal en Nederlandse regio’s een nuttige aanvulling geworden voor alle cijfer en trends liefhebbers.

Ik citeer even uit de blogpost van Dutch Cowboys aangezien ik dat niet anders/beter zou doen:

Met behulp van Insights kun je onder meer het volgende doen:

– De verwachte toekomstige populariteit van zoekopdrachten raadplegen – met behulp van de voorspellingsfuncties kun je achterhalen met welke frequentie er naar verwachting door gebruikers naar een bepaald onderwerp zal worden gezocht.

– Een geanimeerde kaart raadplegen – bekijk hoe de wereldwijde belangstelling voor een bepaald onderwerp zich door de tijd heen ontwikkelt.

– Vergelijkende grafieken in je website opnemen – je kunt nu op eenvoudige wijze alle grafieken van Insights for Search aan je website toevoegen.

– Zoektrends– je kunt nu nagaan of de belangstelling van gebruikers voor een bepaald onderwerp stijgt of juist daalt. Om de populariteit van trefwoorden te vergelijken, voer je simpelweg de verschillende trefwoorden in, gescheiden door een komma.

– Regionale interesse – Ga na in welke landen, steden en regio’s de meeste belangstelling voor een bepaald onderwerp is. Klik op een locatie op de populariteitskaart om meer te weten te komen over de zoekfrequentie in een specifieke regio.

– De meest populaire en in populariteit stijgende zoekopdrachten – je kunt nu achterhalen welke zoekopdrachten die met jouw interesses verband houden het populairst zijn, en welke trefwoorden in populariteit toenemen.

– Inzichten verfijnen per categorie – je kunt nu de meest populaire zoekopdrachten raadplegen voor een specifieke categorie, zoals ‘Bekende personen’, of populaire zoekopdrachten voor ‘Automerken’. Om gedetailleerde resultaten te verkrijgen kun je een datum, regio of onderwerp opgeven.

Tot zover de theorie maar dat moet ik dus even uitproberen na de hulppagina gelezen te hebben. Ik begin kleinschalig met te kijken of mijn naam nog enigszins trends vertoont de laatste 3 jaar maar ondanks het opgeven van meerdere tijdsvakken meldt GIfS gelijk al dat er niet voldoende gegevens uitrollen om er een zinnige analyse op los te maken. Ik moet dus nog duidelijk werken aan mijn eigen ‘netpresence’ en dus probeer ik het nog een keer met 1 periode, nl. van 2004- heden.

insight2
In het overzicht met de zoektermen is vervolgens gelijk te zien wat het probleem is: de populairste Snijders is Wende Snijders en niet ik! Dat mijn zus Wendy Snijders heet compenseert helaas dus ook al niet. De meestgezochte Raymond ben ik vervolgens ook al niet want dat is die darter. Onbegrijpelijk dat een pijltjes-in-de-kroeg gooier populairder is dan een blogger  maar zo zijn er wel meer mysteries in dit universum die ik niet nader kan verklaren. Triester is dat ik vervolgens ene Raymond Weil, mijn zingende Belgische voornaam-genoot en zelfs de (best goede) schrijver Raymond Feist ook nog voor me moet dulden. Gelukkig is op de 7e plek bij de stijgende populaire zoekopdrachten nog wel te zien dat iedereen van me houdt dus mijn ego overleeft deze openbaring. Mijn tijd komt nog wel!

Gerard Bierens twitterde dat GIfS wellicht ook boeiend is voor marketing afdelingen van hogescholen en het lijkt me inderdaad een goed idee om volgende week een suggestie richting onze dienst marketing en communicatie te sturen.

Windesheim had Gerard in de tweet al vergeleken met 4 andere hogescholen en dan is voor Windesheim het tweede deel van de resultaten wel interessant, nl. de zoektermen en natuurlijk de regio’s.

insight1

In de noordelijke provincies zoekt men het meest op Windesheim met een logische piek voor Overijssel. De combinatie Windesheim en Zwolle prevaleert en (ongetwijfeld studenten) zijn gebruikers kennelijk niet in staat om de url’s van Blackboard, Sharenet en de roosterapplicatie te onthouden. Punt windesheim punt nl achter die termen zetten is te moeilijk voor HBO-ers … ShareNet en het rooster zijn ook de explosief stijgende termen waarom gezocht wordt.

Kortom, een nieuwe tool voor de cijfer en trends liefhebbers onder ons die ‘iets’ doen met internet.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top