Backup maken en lezen van je Bol.com ebooks op de iLiad

iliad_nodrm2

Het zal je wellicht ontgaan zijn maar ik heb een behoorlijke hekel aan DRM. Ja, ik snap waarom het bestaat, ik wil best erkennen dat het doel waarvoor DRM gebruikt wordt soms/vaak best de moeite waard is maar ik vind DRM nu eenmaal het beste voorbeeld van het gezegde dat het doel de middelen niet heiligt. Of het nu om muziek gaat, games of in dit geval ebooks, ik vind dat er een andere manier gevonden moet worden om de belangen van uitgevers en auteursrechthebbenden te beschermen, die niet ten koste gaan van de functionaliteiten die koper en klant zou moeten hebben met zijn of haar gekochte product.

Desalniettemin ben ik wel tevreden met de mijlpaal die vandaag op gebied van ebooks en ereaders behaald is. Tenminste, ik beschouw het definitief als een mijlpaal dat ook in Nederland de combinatie van ebook verkoop en ereaders verkoop geintroduceerd is. Dat de Bol.com/Sony combinatie trots opmerkt dat het gebruikte Adobe epub formaat een open formaat is laat ik maar even niet in het verkeerde keelgat glijden (het is niet open als je er DRM opzet!) maar ik kreeg wat meer moeite om het volgende overzicht op de site van Bol.com te negeren:

geschiktongeschikt
Ja hoor, Bol zet er keurig bij:
Daaronder staan de e-readers die het ePub-formaat niet ondersteunen en die we daarom afraden

En dat zijn natuurlijk de iRex readers, waaronder degene waarover ik beschik.

Dat betekent dat ik een keuze te maken heb: Wachten tot wellicht iRex een update uitbrengt die de ondersteuning van epub-met-DRM toevoegt (en die van Mobipocket-met-DRM verwijdert), simpelweg geen ebooks kopen bij Bol of minstens 199 euro uitgeven om een compatibel ereader aan te schaffen die wel met de ebooks van Bol overweg kan.
Geen van 3 een aantrekkelijke keuze om eerlijk te zijn en dus ga ik voor optie nummer 4 in de buitencategorie: zorgen dat de door mij betaalde ebooks gewoon te lezen zijn op de ereader die ik verdorie al heb.

Kortom, ik wil backups kunnen maken van de gekochte ebooks op een manier dat ik geen last heb van die DRM nonsens die voorkomt dat ik het op de iLiad kan lezen.

Pierre Gorissen beschreef op zijn ICT en Onderwijs blog al precies hetzelfde teneinde de ebooks op zijn Kindle DX te kunnen lezen dus met permissie neem ik zijn stappenplan en disclaimer bijna 1 op 1 over.

Disclaimer vooraf
Dat wat ik hier beschrijf zijn mijn aantekeningen van wat op dit moment voor mij werkt. Ik heb geen diepgaande studie verricht naar de vraag of dit legaal is. Ik gebruik het voor wat mij betreft valide doeleinden: backup van aangeschafte boeken en de garantie om ze kunnen blijven lezen.

Ik ga ze in ieder geval niet verspreiden, ik ga ook niet voor anderen boeken aanschaffen en converteren. En werkt het bij jou niet dan zal ik mijn best doen om je vragen te beantwoorden, maar ik ben geen helpdesk.

Wat heb je nodig?
Een aantal software-tools nodig en scripts waar ik naar zal linken/verwijzen en natuurlijk een of meerdere eBooks die je bij BOL.com gekocht hebt.
* Credits voor de scripts komen toe aan i love cabbages.

Stap 1) Download en installeer Adobe Digital Editions

Stap 2) Koop een eBook bij Bol.com en open het in Adobe Digital Editions

Stap 3) Ga naar de map \Mijn Documenten\My Digital Editions, daar vind je de .epub / .pdf versie van je gekochte boek.

Stap 4) Kopieer dat bestand naar een aparte map op de harde schijf van je computer (nooit knoeien met de originele versies!)

Dit bestand is van DRM voorzien. Het is nog steeds alleen op je pc met jouw Digital Editions installatie te gebruiken.

Stap 5) Installeer Python 2.6 als dat nodig is (download vanaf hier) en installeer PyCrypto (download vanaf hier)

Stap 6) Download deze scripts en pak ze uit in een map.

Stap 7) Dubbelklik op ineptkey.pyw

Er wordt nu een sleutelbestand “adeptkey.der” aangemaakt in de map. Dat bestand is uniek voor jouw computer en is nodig om de DRM van de de ePUB of PDF bestanden af te halen.

De volgende stap hangt af van de vraag of je een PDF of ePUB hebt.

Stap 8 ) Heeft het bestand de extensie PDF, dubbelklik dan op ineptpdf.pyw, selecteer het PDF bestand en kies een naam/locatie voor de versie zonder DRM; heeft het bestand de extensie EPUB, dubbelklik dan op ineptepub.pyw en doe hetzelfde.

De Backup is nu klaar. Je hebt een EPUB of PDF bestand dat vrij is van DRM.
In mijn geval moet ik het EPUB-bestand nog converteren naar MOBI-formaat voordat ik het op iLiad kan lezen. Dat kan met het gratis Calibre programma. Je kunt het EPUB-boek daar importeren en kiezen voor conversie naar MOBI-formaat, met het output profiel voor de iLiad. Dat werkt overigens alleen als er geen DRM op zit.

Ik heb vanmiddag keurig een top 10 boek gekocht, gedownload en volgens de bovenstaande stappen ontdaan van de DRM. Niet alleen heb ik nu keurig een backup (de download link voor het boek blijft slechts 14 dagen geldig!) maar ook kan ik het morgen zonder problemen lezen op mijn iLiad. Laat nu Bol.com maar komen met goede en goedkope ebooks!

Update: Adobe Digital Editions 1.7.2 breekt de scriptjes en toen werkte het dus niet meer. Scriptjes zijn aangepast maar niet door mezelf getest. Ik kan je er dus niet verder mee helpen als het niet mocht werken.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (50) Write a comment

 1. Mijn dank is groot. De drm remover en Calibre had ik al gevonden, maar python was nog een hobbel op de weg.

  Ik moet de e-reader nog krijgen, maar als ik het goed begrijp is ePub het beste formaat als je reader dat aankan maar zijn alle Engelse trivialectuur boeken in mobipocket. Ik wil dus inderdaad gaan omzetten en wil sowieso alle boeken DRM-loos, niet omdat ik wil gaan doorverkopen maar omdat ik eigenaar van mijn gekochte boeken wil zijn.

  Reply

 2. Hallo dank voor de aanwijzingen. Ik ben aardig op weg maar ik heb op Bol een boek gedownload waarbij stond dat het een epub books was. Maar het heeft de extentie .ACSM. En nu werkt het hel;e circus niet. Wat doe ik fout?

  Reply

 3. Ook ik ben in het bezit van een iLiad V2 Second edition.
  Heb met behulp van calibre en pythonscript als eens een DRM eraf gesloopt en bestand omgezet.

  Over het updaten van de iLiad V2 heb ik contact gehad met Billy van iRex. Zijn reactie is: een update heeft niet de hoogste prioriteit bij iRex.
  Via NRC Handelsblad heb ik vorig jaar mijn iLiad gekocht en wellicht gaat nu NRC iRex onder druk zetten om hier alsnog werk van te maken. Er is een groep van een kleine 2000 iLiadbezitters, die de iLiad via NRC Handelsblad heeft aangekocht.

  Over de serie plaatjes van de website van bol.com:
  De op het plaatje hierboven getoonde ilead -sic!- is niet de mijne, de meest linkse is de iLiad V2 Second Edition.

  Reply

 4. @Tim. Klopt met die plaatjes. De linkse is de iLiad 2nd edition, de middelste is de iLiad Book Edition. Bol neemt kennelijk de moeite ook niet om de niet compatibele apparaten goed te benoemen :)

  Reply

 5. Mooi werk! En ik ben het ook helemaal met je eens, DRM is voor mij steeds vaker een reden om juist NIET het origineel te kopen omdat er teveel beperkingen op zitten.

  Of het nou om software, audio/video of ebooks gaat, als goedwillende kopers teveel beperkt worden in hun mogelijkheden of extra handelingen moeten verrichten om hun legale werk te gebruiken dan heiligt het doel inderdaad NIET de middelen!

  Reply

 6. Ook ik ben één van de eerste NRC iLiad gebruikers en baalde behoorlijk toen bleek dat deze geen ePub boeken kan lezen.
  Met behulp van bovenstaande handleiding zou het mogelijk moeten zijn om een ebook en epub bestand om te zetten naar pdf. Ik heb het bekeken en begrijp de stappen 5,6 en 7 niet.
  Welke bestanden bv van PyCrypto te gebruiken en hoe de scripts te gebruiken.
  Ik hoop de iRex snel de iLiad aanpast, anders ontkom ik er niet aan om me te verdiepen in bovenstaande info over het omzetten van epub naar pdf.
  Maar in iedergeval bedankt voor de info. Al vind ik het jammer dat de techneuten van iRex het woord klanttevredenheid niet willen kennen.

  Reply

 7. Raymond, mijn dank is groot. Heb laatst mijn eerste ebook gekocht via Bol.com. Heb al wel veel engelse boeken gelezen op mijn Iliad, maar nederlands blijft toch de voorkeur. Was dus blij dat steeds meer Nederlands talige boeken uitgegeven worden. Vind het niet erg om er voor te betalen, dat doe ik ook voor de “ouderwetse” papieren versies. Was echter zeer gefrustreerd dat ik die Epub zooi niet op de Iliad kon lezen. Vond ook dat dit niet echt duidelijk aangegeven stond bij Bol.com en heb dan ook gelijk een klacht ingediend. Na enkele email wisselingen heeft Bol.com onderkend dat Iliad geen Epub bstanden aankan en heeft mijn geld teruggestort. Erg netjes van Bol.com.

  Met jou handleiding kan ik nu Epub bestanden DRM vrij maken en omzetten naar Mobi formaat. Prachtig en het werkt vlekkeloos.

  Zoals we in brabant zeggen: Hartstikke bedankt!!

  Jan

  PS1 Vind overigens wel dat Irex best een firmware update kan maken die wel Epub bestanden aankan. Hoe meer flexibel hoe beter!!
  PS2 DRM weg ermee. Geen enkele beveiliging heeft kans van slagen. Moet echt op een andere manier geregeld worden, wat wel noodzakelijk is voordat er niets meer uitgegeven word. Daarbij zijn boeken duur, te duur vind ik.

  Reply

 8. Dank je! Ik heb een Cybook Gen3 zonder ePub support en baalde ook als een stekker dat ik niks Nederlands kon kopen. Nu kan ik dat wel en gelijk die vermaledijde DRM er afhalen. Ik betaal tenslotte de volle mep of soms zelfs meer voor een boek wat ik van de uitgever alleen maar te leen krijg. Ben niet gek!

  Dank voor de walkthrough.

  Reply

 9. @Avdvelde .. dat bestandje bevindt zich in dat zip bestandje dus die moet je uitpakken in een map

  Reply

 10. toch gelukt, ik had iets over het hoofd gezien.
  Achteraf altijd nog niet zo heel moeilijk.
  Dat wordt genieten op de G1 (Android telefoon)
  bedankt!

  Reply

 11. Zeer nuttige informatie! Ik heb lang gezocht naar een manier om DRM te verwijderen van Adobe en hier is het. Eerder ging het al met MSReader en Mobipocket. Al dit is nodig om boeken die ikbezit op een eReader te kunnen lezen in plaats van op een PC. Voor de aardigheid twee *.pdf boeken gekocht en een daarvan vlekkeloos ontgrendeld. De tweede echter resulteert steeds in een beschadigd bestand. Enige suggesties?

  N.B. De ontgrendeling wordt steeds als succesvol gemeld, het resulterende bestand is wat kleiner dan het origineel.

  Reply

 12. Ik heb het boek “Gaat een vrouw naar de dokter” via ebook.nl gekocht, een epub volgens de site, maar het is met ook nog niet gelukt om deze leesbaar op mijn ereader, (iLead) te krijgen. Er wordt een pdf bestand over gezet. geen epub, maar het is niet te lezen. Ineptpdf of epub vraagt om een zip bestand, die er niet is.
  Wat ik met pycryoto moet doen, is me niet duidelijk.
  Het wordt wel geinstalleerd, maar het wordt geopend in een dos scherm, waar ik niets mee kan.
  Wie heeft dezelfde problemen ondervonden en als ze zijn opgelost, hoe is dit dan gelukt?

  Reply

 13. IK ben nu 2 uur bezig. Alles gedaan zoals hierboven, maar als ik het ineptkey.der aanklik maakt hij geen Adept bestand aan.
  Ik heb alles 3 keer gevolgd van het begin tot het eind, maar ik krijg gewoon dat adept bestand niet.

  Ik doe het wel op een mac en heb alle mac. versies genomen van de programma’s. Ik heb dus nu een epub boek van Bol.com op mijn Mac. maar kan het nog steeds niet zonder DRM krijgen en op mijn I-phone zetten in Stanza.

  Wat gaat er fout?
  Iemand nog een tip?

  Reply

 14. ik heb hetzelfde probleem Injetta
  ben jij er inmiddels achter hoe dat precies wertk?

  Reply

 15. Op het forum van NRC is ook een kopje dat gaat over het verwijderen van DRM.

  Hierin wordt door de iRex in een mailtje aan

  “DRM is inderdaad een lastig onderwerp, temeer daar de verschillende DRM systemen niet inwisselbaar zijn.
  Sterker nog, het is ons helaas niet mogelijk om Mobipocket en Adobe DRM op 1 apparaat aan te bieden, hegeen wij graag hadden willen doen.
  Derhalve hebben wij de iLiad die op Mobipocket werkt en onze iRex DR800 die op Adobe DRM draait, en dat zal zo blijven.” einde citaat.

  Voor alle iLiad V2 Second edition bezitters is het dan ook nodig een goed werkende DRM sloop methode te hebben als zij een eBook willen aanschaffen. iRex biedt geen ander keus.

  Ik ben benieuwd of zowel injetta als marzz de DRM van de epub bestanden in pdf formaat al hebben kunnen verwijderen.
  Ik begin nl het vermoeden te krijgen dat een Adobe ePub bestand wordt weggeschreven als een pdf bestand.
  Of zit ik er nu helemaal naast.
  Ben benieuwd naar de reacties.

  Reply

 16. Ik zit ook met het apple-probleem. Ik kan PyCrypto niet voor de mac vinden. Kijk ik verkeerd? Iemand al een oplossing voor de mac?

  Reply

 17. M’n macje maar even aan de kant geschoven en op een pc van een vriend de drm verwijderd zoals boven beschreven. Terug op m’n mac kon Stanza het echter nog niet openen. Via Calibre naar epub omgezet (ook al was het al een epub…). Nu kan Stanza het wel openen en kan ik het op m’n Iphone lezen. Bedankt voor de uitleg!

  Reply

 18. Ik heb het ook geprobeerd maar er wordt geen adeptkey.der bestand aangemaakt. Ik draai op Vista. Heeft iemand al een idee waarom het niet lukt?

  Reply

 19. Raymond, ook mijn hartelijke dank voor je heldere, stap voor stap uitleg hoe het probleem DRM op te lossen. Ook ik ben van mening dat als je voor een product hebt betaald je er ook het gebruikersrecht van hebt. Ook een boek van papier kun je uitlenen of weggeven als je het niet meer nodig hebt. Dat wil nog niet zeggen dat je een bibliotheek of een copieerwinkel begint.

  Reply

 20. Ja, nou, ik heb dus net een Apple en een BeBook en ik snap er nog niet zoveel van. Als ik dus PyCrypto wil downloaden, dan is dat een document en er staat bij dat het voor Windows = welke moet ik dan precies hebben?

  groeten, Kiki

  Reply

 21. Adobe Digital Edition 1.7.2 breekt de gebruikte scripts kennelijk. Als je de adeptkey.der wilt aanmaken mislukt dit met een foutmelding.

  De maker is druk bezig met nieuwe versies van de scripts en zodra die beschikbaar zijn (en werken) update ik deze blogpost ook

  Reply

 22. hallo
  ik heb sinds een half jaar een be-book gekocht en een boek via een boekhandel in mobipocket bestand gekocht .
  dat ging prima tot ik besloot bij bol.com wat boeken te kopen en je begrijpt het wel, het lukte niet meer{epub bestand} alles geprobeerd, veel erover gelezen, bol.com gemaild en telefonisch aan de lijn gehad maar het heeft allemaal niet geholpen. heb een sd kaartje van 128mb aangeschaft en nu…. ik baal hier veschrikkelijk van en heb geen lol meer in het hele gedoe, kan iemand mij vertellen hoe ik nu verder moet en mijn boeken die ik op de computer wel kan lezen ook in mijn bebook kan zetten.
  norma

  Reply

 23. Ik heb meerdere boeken goed om kunnen zetten, krijg nu echter de melding Error: problem decrypting session key. Ik weet nu niet meer wat te doen.

  Reply

 24. Kan iemand mij helpen? Ik krijg namelijk de volgende error:
  Ciphertext is too large?

  Reply

 25. Ik heb inderdaad ADE 1.7.2 en alles werkt tot en met het aanmaken van de adeptkey.der, maar de laatste stap naar het DRM vrij maken van het epubbestand werkt dan niet. Ik krijg dan de foutmelding: “list assignment index out of range”.

  Weet iemand wat te doen?

  Raymond, weet jij inmiddels meer over de update mbt ADE 1.7.2?

  Alvast hartelijk dank voor de hulp!

  Reply

 26. Ik heb ook dit zelfde probleem: “list assignment index out of range”

  Ik hoor het heel graag als er meer over bekend is!
  Ik wilde graag een legaal boek kopen, maar met dit DRM gezeur is het niet echt motiverend om dit vaker te doen! Ik kan het gewoon niet lezen op mijn ipad die wel alle andere epub bestanden slikt…

  Reply

 27. Beste,

  Veel miserie met de bol-boeken en communicatie e-reader. Kan ze wel op het scherm bekijken maar niet op de reader lezen. Drm proberen te verwijderen. Alles lukt tot error “problem decrypting session key” en nu….wie kan me helpen?

  Alvast bedankt

  Reply

 28. Ik heb 3 boeken gekocht bij bol.com en kan ze dus niet lezen op mijn android-telefoon. Ik heb de hele procedure gevolgd en kreeg de boodschap “key succesfully retreived to adeptkey.der”. Ik kan deze key echter niet terugvinden. Weet iemand waar die zich bevindt?

  Reply

 29. Tot en met stap 7 gaat alles prima. Maar bij stap 8 blijf ik helaas steken. Kan iemand mij vertellen wat er precies bij key file, input file en output file aangeklikt moet worden?

  Reply

 30. Ook ik ben iPad gebruiker. Heb de procedure gevolgd maar krijg bij de laatste stap de error: ‘problem decrypting session key’. Kan iemand me vertellen hoe dit te verhelpen?

  Reply

 31. IK HEB ALLE STAPPEN GEDAAN, MAAR EVEN EEN VRAAG OVER HET VOLGENDE:

  Stap 7) Dubbelklik op ineptkey.pyw
  Er wordt nu een sleutelbestand “adeptkey.der” aangemaakt in de map. Dat bestand is uniek voor jouw computer en is nodig om de DRM van de de ePUB of PDF bestanden af te halen.

  HOE KAN IK ZIEN, DAT DIT SLEUTELBESTAND IS AANGEMAAKT, IK KRIJG EEN SCHERM MET SCRIPTS. MOET IK HIER IETS MEE DOEN, OF GEWOON OPEN LATEN EN NAAR STAP 8 GAAN?

  EN DAN NATUURLIJK STAP 8….
  IK HEB EEN E.PUB BOEK VAN BOL.COM. DEZE HEB IK GEKOPIEERD EN ERGENS IN EEN ANDERE MAP GEZET.
  KAN IEMAND MIJ DAN STAP 8 UITLEGGEN. (sorry, ik doe mijn best, ben ook maar een vrouw LOL)

  In ieder geval alvast heel erg bedankt.

  Reply

 32. Is er dan niemand die weet hoe het probleem ‘problem decrypting session key’ opgelost moet worden? Valt toch weer tegen, dan…

  Reply

 33. tot en met stap 7 gaat het prima, maar bij de adeptkey.der krijg ik de melding: dit bestand kan niet worden gebruikt voor: beveiligingscertificaat. Wat moet ik nu doen? Ik ben dom en blond, dus graag een heel eenvoudig antwoord

  Reply

 34. Het klinkt veelbelovend en het recept gaat goed tot ik de knop ‘decrypt’ indruk en de mededeling krijg: ‘Error: list assignment index out of range’. Wat te doen?

  Reply

 35. ‘Error: list assignment index out of range’. Dat is wat ik krijg. windows 7 64 bit en ereader bebook en aldi. Wat doe ik fout?

  Reply

 36. Ook ik krijg bij stap 8 de melding “problem decrypting session key’ .
  Volgens mij alle stappen goed doorlopen maar op het laatst dus toch problemen. Zijn er soms nieuwere te downloaden scripts in omloop?
  Help!!!

  Reply

 37. De andere site verwijst naar een nieuwere versie van het script. Deze heb ik inmiddels nu ook opgenomen in het zip bestand uit het stappenplan. Hopelijk gaat het nu ook een tijdje weer goed :)

  Reply

 38. Ik ben gekomen tot aan stap 8.
  Er verschijnt nu een schermpje: INEPT EPUB Decryper

  Key file: adeptkey.der
  Input file: ???????
  Output file: ??????????
  Decrypt Quit

  Wat moet ik bij de vraagtekens invullen en waar kan ik dat vinden?
  Welke keuze moet ik maken? Decrypt of Quit?
  Wie wil mij helpen?

  Reply

 39. Jan, je bent er bijna.
  Op de regel : input…… Klik je het meest rechtse stukje ….
  Er opent zich nu de mogelijkheid om je beveiligde boek te zoeken en aan te klikken. Bij output geef je aan waar je het drm vrije boek wilt hebben.
  b.v. C:\ documenten ofzo

  Reply

 40. Door je advies voor het downloaden van de V4.3 van de ineptkey ben ik uiteindelijk uit de foutmelding ‘problem decrypting session key’ gekomen en kan ik nu mijn eerste Nederlandse boek lezen op mijn Kindle in Australie, echt super. Hartelijk bedankt, Raymond!!

  Reply

 41. Hoi,

  op mijn laptop ging het uitstekend maar die is niet meer. Ik heb nu een nieuwe pc met windows 7 en 64 bit besturingssysteem.
  Ik kan alles instaleren maar als ik op ineptkey dubbelklik wil pc weten hoe te openen en met welk programma. ik krijg niet de adeptkey te zien.
  wat moet ik doen?

  Reply

  • Dan heb je sowieso Python niet (goed) geïnstalleerd want Windows herkent het Python script niet. Kijk even weer bij stap 5.

   Let ook op dat deze blogpost inmiddels 3 jaar oud is en ik niet kan garanderen dat het uberhaupt nog goed werkt met de recenste versies van ADE en/of een 64bit Windows 7 versie.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top