Ebooks van Bol lezen met een Sony ereader

Vanmiddag was dan eindelijk de formele bekendmaking van het partnerschap tussen Bol.com en Sony. Gezamenlijk presenteerden zij hun plannen voor de toekomst als het gaat om ebooks en ereaders in Nederland en is nu dan eindelijk in Nederland ook de ‘doorbraak’ voor het ebook gerealiseerd.

Bol kondigde aan te gaan starten met vooralsnog 1000 Nederlandstalige titels, inclusief intentie om dit enorm uit te gaan breiden de komende maanden en jaren, en Sony levert in deze samenwerking de twee ereaders, die het beste omschreven kunnen worden als instapmodel en reguliere ereader, die met resp. 199 en 299 euro wel prima betaalbaar zijn.

Met de 5″ en 6″ schermen zijn geen van beide een echte concurrent voor bijv. de Kindle (DX) of de iLiad die ik zelf heb maar in goede traditie breekt er wel een bestandsformaten oorlogje uit die vooral de early adopters treft. Bol biedt de ebooks namelijk aan in PDF of Epub formaat met DRM en dat wordt voor de bestaande ereaders nog boeiend.
Mijn iLiad ondersteunt (o.a.) Mobipocket formaat en datzelfde geldt voor de Bebook ereaders maar laat Amazon, als eigenaar van Mobipocket, het nu niet toestaan dat een ander formaat-met-DRM op dezelfde reader ondersteund wordt naast Mobipocket-met-DRM. Dat was al de reden dat bij een firmware update voor de Bebook eerder deze maand de ondersteuning van Mobipocket verdween uit die readers. Wiebe de Jager blogde toen over het waardeloos worden van de opgebouwde ebook collectie en dat geldt in mindere mate dus ook voor mezelf.

Ik moet namelijk afwachten wat iRex gaat doen. De iLiad ondersteunt nu geen Epub-met-DRM dus ik kan geen ebooks aanschaffen via Bol.com voor mijn ereader. Als er een firmware update komt voor de iLiad, dan zal dat ten koste gaan van de 20 Mobipocket-met-DRM titels die ik er op heb staan. Nu is het niet moeilijk om deze DRM te verwijderen maar ik word doodmoe van al dat DRM geneuzel die nu voor de zoveelste keer hindernissen voor fatsoenlijk en normaal gebruik opwerpen. Ik neem me bij deze voor om geen enkel ebook meer te kopen tenzij ik de DRM gelijk kan verwijderen en het gewoon kan lezen op de ereader waar *ik* voor kies.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Al tijden zit ik te wachten op een e-reader die aan mijn eisen voldoet. Ik ga eens bij Bol snuffelen wat zij te bieden hebben. Wie weet dat dit eindelijk eens wat gaat worden.
  Of zou ik beter toch nog wat meer geduld moeten hebben?

  Reply

 2. Ik denk dat als je gewacht hebt tot nu, er weinig is om nog verder op te wachten. Bol is zonder enige twijfel de bekendste/grootste internetboekhandel in Nederland en hoewel het aanbod van Nederlandstalige digitale boeken wellicht nog niet optimaal is nu, kun je er vanuit gaan dat dit alleen maar zal gaan toenemen.
  Qua reader zul je het in de voorzienbare toekomst niet goedkoper treffen dan het instapmodel van 199 euro dus ik zeg DOEN …

  Reply

 3. Maar kun je zelf de DRM verwijderen? Wat ik zou dus ook Engelstalige boeken voor Engelse prijzen willen kopen en als ik jou goed begrijp bijt dat elkaar en hou je straks niks over…

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top