Een kijkje achter de balie: DOK Delft

Hoewel het ons maar zelden aan ideeën schort, is het toch altijd inspirerend om te kijken hoe andere mensen en andere bibliotheken omgaan met vernieuwing. Eén van de bibliotheken in Nederland die nog ontbrak op mijn lijstje van bezochte plaatsen (om de term bedevaartsoord maar even te vermijden) is de niet standaard Openbare Bibliotheek van Delft, DOK.

Afgelopen vrijdag vertrokken collega’s Erik, Jo Han en ik zelf uit drie verschillende hoeken van het land dan toch eindelijk richting DOK Delft, waar we niet alleen de inrichting en locatie uitgebreid wilden bestuderen maar waar we ook een gesprek hadden met Marijke Timmerhuis, projectleider inrichting.

Hoewel ik, ik geef het toe, niet hele grote verwachtingen had werd ik toch na een half uurtje steeds enthousiaster en nadat we ruim 2 uur binnen de muren van DOK waren geweest, begon ik al te betreuren dat ik zelf geen inwoner was van Delft.

Een uitgebreider verslag van ons bezoek is al gemaakt en staat online op het weblog van Jo Han maar 1 paragraaf neem ik zonder pardoes over:

Wat je niet meteen ziet, maar wat pas doordringt als je hier een tijdje rondloopt, is de slimme manier waarop in DOK een bibliotheekvisie vorm heeft gekregen. Zoals het opschrift boven de ingang al aangeeft, de ambities zijn niet gering. Volgens Marijke Timmerhuis is men al tien jaar aan het nadenken over vernieuwing. Medewerkers en directie hebben een duidelijke koers uitgezet. Zij kregen het voor elkaar dat die ambitie, sinds de opening in 2007, dagelijks voor het publiek zichtbaar is. Je kunt alleen niet zeggen dat één enkel concept, één specifiek element de doorslag geeft. Het is niet alleen het gebouw of de inrichting, het meubilair, de plaatsing van de collectie of aantrekkelijke activiteiten. Wij kwamen tot de conclusie dat DOK een optelsom laat zien van veel verschillende vernieuwingen tegelijk: bibliotheekarchitectuur en –inrichting, het winkelconcept en kennis van retailtechnieken, het versterken van de verblijfsfunctie, het versterken van de culturele functie (organiseren van activiteiten), ruime openingstijden, de klanten erbij betrekken d.m.v. klantenpanels etc.

Ik had het niet beter zelf kunnen tikken.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Dat is nog eens een leuk idee om bibliotheken te bezoeken. Ja, voor jou een voor de hand liggend iets maar voor mij alleen een idee als ik er op gewezen word.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top