Oprichtingsbijeenkomst Oostelijk Informatie Netwerk

Afgelopen donderdag, 17 september, vond ‘s middags in Nijmegen de eerste, en daarmee de oprichtingsbijeenkomst, plaats van het Oostelijk Informatie Netwerk. Hiermee werd het OIN het vijfde regionale netwerk van informatieprofessionals in Nederland, een gegeven waar ook bij werd stil gestaan bij de opening door zowel Peter Evers van de NVB, Michel Groenendijk en Boyd Hendriks.

Op zijn eigen flamboyante wijze was het Boyd wel toevertrouwd de ca. 30 aanwezigen de grondbeginselen van kennismanagement en kennis delen in korte tijd bij te brengen. Meerwaarde hebben voor de eigen organisatie als bibliotheek versus het beschouwd worden als kostenpost, vormde de rode draad van zijn betoog waarin met diverse voorbeelden natuurlijk het eerste nagestreefd werd.

Hierna mocht ik zelf aantreden en, een klein beetje langer dan gepland, probeerde ik duidelijk te maken wat in een non profit organisatie (mijn hogeschool) de meerwaarde was geweest van een informatie specialist in het project ShareNet waarin o.a. de introductie van Sharepoint een grote impact heeft gehad in de wijze waarop medewerkers en studenten met informatie en documenten om gaan.

Jan Paul Raven (Knowledge Concepts) sloot het programma af met een interessant verhaal over hoe kennismanagement vooral een kwestie is een goede combinatie van ‘lessons learned’ en een open attitude ten aanzien van delen van kennis en die ervaringen. Hij gaf ook een groot aantal praktijkvoorbeelden om zijn betoog kracht bij te zetten.

Zoals bij alle (goede) netwerkbijeenkomsten was het echte netwerken gepland rondom de borrel en daar was het vooral een kwestie van kennis maken en zeker culturen uitwisselen. Zelf mocht ik vele keren mijn mening toelichten dat een non profit organisatie als een hogeschool niet echt vergelijkbaar is met de werkomgevingen van de voornamelijke bedrijfsinformatiespecialisten. Tenminste, als het ging om het inzetten van goede (en dure) systemen voor kennismanagement en -deling want daar heb ik het eerste geslaagde voorbeeld uit een hogeschool nog niet van gezien.

Al met al een zeer geslaagde bijeenkomst met voor mezelf al de grote meerwaarde om met een volledig andere groep collega’s te netwerken, die ik in SHB of NVB verband maar zelden of nooit tegenkom. Kennelijk ben ik wel toe aan wat meer bedrijfsmatige benaderingen van het informatievak :)

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Gefeliciteerd! Ben zelf lid van het Haags Informatie Netwerk. De oprichtingsbijeenkomst was op Clingendael. Zo’n netwerk is inderdaad erg leuk voor het… netwerken. Zeker voor mensen in een kleine bibliotheek (ik dus, 1 collega) is het leuk vakgenoten te ontmoeten.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top