De Kindle 2 nu ook in Nederland

SEATTLE, Oct 07, 2009 (BUSINESS WIRE) — Amazon.com, Inc. (AMZN 90.80, -0.11, -0.12%) today announced that it is lowering the price of its #1 bestseller Kindle to $259, down from $299. Also today, Amazon.com introduced a new addition to its family of portable reading devices–Kindle with U.S. & International Wireless. Kindle with U.S. & International Wireless now enables readers to wirelessly download content in over 100 countries and territories. Readers can pre-order Kindle with U.S. & International Wireless starting today for $279 at www.amazon.com/kindle and it ships October 19.

Bron: Crunchgear

Ik zat eigenlijk te wachten tot de Kindle 2 eindelijk deze maand in Engeland beschikbaar zou komen maar Amazon laat er kennelijk geen gras over groeien en biedt hem nu in meer dan 100 landen aan, waaronder dus ook Nederland. Je kunt de Kindle 2 nu al bestellen met een afleveradres in Nederland en het zal dus ook in Nederland mogelijk zijn ebooks in de Amazon store wireless te bestellen en downloaden.

De ebook formaten oorlog zal daarmee een nieuw slagveld erbij krijgen aangezien de Kindle 2 niet het epub-met-drm formaat van Europese ebooks ondersteunt en Bol.com krijgt er, op zijn zachtst gezegd, een stevige concurrent bij.

Met een prijsstelling van 279 dollar voor de internationale Kindle en de verzendkosten erbij zit je altijd nog rondom (of nog iets onder) de prijs van een Sony PRS600 Touch Edition maar heb je wel mobiel internet erbij en een aanbod via Amazon die het voor de lezers van Engelstalige boeken bijna onweerstaanbaar maakt.

Een onderwijsomgeving, waar ik in werk, heeft er in eerste instantie niet zo heel veel aan vermoed ik. Amazon zal niet snel met Nederlandse uitgevers gaan onderhandelen voor studieboeken aanbod maar dat zie ik Bol ook al niet zo 1-2-3 doen. Dat beide partijen vervolgens ook nog met 2 verschillende en concurrerende formaten werken zal het fenomeen ebook ook niet sneller doen groeien vrees ik. Desalniettemin wel een interessante ontwikkeling in de stortvloed aan ereaders die dit en volgend jaar over de consument valt.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. @Raymond: Gelukkig kun jij binnenkort gewoon bol.com ePUBs lezen op je BeBook. :-)

  @Marbel: Dat is nog even afwachten. Tot nu toe kon je via omwegen wel eBooks kopen bij Amazon (al ‘mocht’ Amazon dat eigenlijk niet; ze hadden tot nu toe alleen toestemming voor verkoop in de VS) maar downloaden naar je PC lukte alleen als je al een Kindle had (die je eveneens via een omweg moest kopen) of nog ingewikkelder via de Kindle applicatie voor de iPhone.
  Nu Amazon een groot deel (200.000 van de in totaal 350.000) van hun eBooks ook buiten de VS mag verkopen zou het kunnen dat ze het downloaden vereenvoudigen. Maar gezien de DRM die er op zit en het AZW formaat (variant op MOBI) heb je er niet zondermeer iets aan zonder Kindle.

  Kortom, waarschijnlijk ga je er als niet-Kindle bezitter niet meteen direct wat aan hebben (tenzij je een Kindle 2 besteld). Wel kan het positieve invloed hebben op de door andere partijen gevoelde noodzaak om te blijven innoveren.

  Reply

 2. @Pierre: precies. Hoewel met conversie de epubs ook prima te lezen zijn op de iLiad wou ik toch niet constant bezig blijven met converteren. Nu kan ik kiezen :) ‘Straks’ nog een Kindle 2 en ik ben volledig afgedekt voor elke variant van beide formaten

  @marbel Wat Pierre al zei. De Kindle en Amazon ebooks zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden doordat Amazon een custom variant op het mobipocket formaat gebruikt met drm. In de Amazon store heet het ook niet voor niets Kindle-editions en geen ebooks. Op jouw Bebook zul je er (helaas) weinig aan hebben.

  Reply

 3. Bij Amazon.de kreeg ik meteen een brief op mijn scherm dat ik de kindle kan kopen (vanuit de States) voor 279 dollar. Die laten er geen gras over groeien ;)

  Reply

 4. Ik zal je afraden zo’n apparaat te kopen. Je krijgt problemen met de stekker (US stekker), de browser werkt hier niet, je hebt geografische restricties bij het kopen van boeken bij Amazone, de kans dat er NL boeken worden verkocht is minimaal want het taalgebied is te klein, je betaald inclusief verzendkosten e.d. meer dan 300 euro en Amazone heeft een eigen formaat wat door geen andere firma gebruikt mag worden. Ook in de US zijn er momenteel steeds meer winkels die ePub en andere meer gangbare formaten verkopen, dus Amazon isoleert zich en gaat het daarmee niet redden.

  Het lijkt meer op een paniekreactie van Amazon om de Kindle2 hier nu snel op de markt te brengen.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top