De Nook: een (deels) kleuren ereader

De stortvloed van nieuwe, en al eerder aangekondigde, ereaders begint nu met eentje van Barnes & Noble. Nadat vorige maand iRex al aankondigde een samenwerking met Barnes & Noble te zijn aangegaan voor hun boeken in combinatie met een nieuwe 8″ ereader van iRex zelf, is de boekengigant nu zelf ook met een eigen ereader gekomen.

Het apparaat beschikt over een 6″ scherm, zowel 3G als wifi mogelijkheid waarmee gelijk ebooks bij B&N aangeschaft en gedownload kunnen worden en, best wel aardig, heeft een tweede 3,5 ” kleuren touchscreen waarmee het menu genavigeerd kan worden en waarmee je door full color covers kunt bladeren van je aanwezige boeken op het apparaat. Bepaald nog niet een echte volwaarde kleuren ereader (het 6″ scherm zelf is een regulier zwart wit e-ink scherm) maar toch een mooie toevoeging. Het apparaat heeft een royale 2 GB aan boord wat toch fors meer is dan de concurrenten en draait als eerste op het Google Android besturingssysteem.

In tegenstelling tot de Kindle (2, DX) is het systeem niet dermate gesloten dat alleen maar de eigen ebooks er op kunnen. De Nook ondersteunt ePub en PDF en kan daarnaast ook nog mp3’s afspelen.

nook

Deze Nook zullen we in Europa in alle waarschijnlijkheid nooit te zien krijgen maar is wel een aardig staaltje evolutie in de ereaders. Zoals al gezegd is de Nook nog maar het begin van een hausse aan nieuwe ereaders die op de markt komen in de komende maanden en ik ben alvast weer erg benieuwd. Waar blijft de BeBook 2 nou?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top