Een eerste blik op Office Web Apps

Op Read/Write Web is te lezen dat de Technical Preview voor de Office Web Apps vanaf deze week uitgebreid is naar een grotere groep testers. Office Web Applications is de browser versie van Word, Excel, PowerPoint en OneNote en moet straks tegelijk met Office 2010 beschikbaar zijn in een poging van Microsoft om concurrentie te bieden aan de groeiende groep gebruikers van webbased office pakketten als Google Docs en Zoho.

Het artikel meldt dat alleen gebruikers van de VS en Japan toegang hebben en dat dit via Live SkyDrive verloopt, waarvoor je natuurlijk een Live id moet hebben. Een link naar de aanmeldlink wordt ook gegeven en puur uit nieuwsgierigheid klikte ik de link aan, om vervolgens een schermpje later toegang te hebben tot de Office Web Applications … kennelijk had ik ooit bij mijn Live id al aangegeven dat ik in de VS woonde omdat ik nu eenmaal graag de taalinstellingen in het Engels heb en niet in het Nederlands. Hoe dan ook, tijd om even snel een blik te werpen op de applicaties.

officewebapps1

PowerPoint was de eerste die ik bekeek. Een erg basale interface tot nu toe waar je eigenlijk, tot nu toe, ook alleen maar slides kunt maken met een minimalistische opmaak. Wel wat SmartArt dingen maar geen templates en (nog) geen afbeeldingen, overgangen of al die andere functies die normaliter flink misgebruikt worden.

officewebapps2

Zoals gezegd gaat de toegang tot de Office Web Apps via SkyDrive, die ik al wel eerder gebruikt had. Er verschijnt een nieuwe map ‘My Documents’ in je SkyDrive account en een menu-item ‘New’ waaronder je een viertal webapplicaties (en documenttypes) vindt.

officewebapps3
Tenminste, nog niet allemaal functioneel. OneNote is nog niet beschikbaar en als je een Word document wilt maken krijg je de melding dat lezen van bestaande Word documenten wel kan maar dat er niet bewerkt kan worden. Dan hou je dus Excel nog over om te proberen:

officewebapps4_excel
Excel Web App lijkt de meest functionele van de vier tot nu toe te zijn. Een redelijk aantal functies zijn al aanwezig hoewel ook hier alle meer geavanceerde functies schitteren door afwezigheid. Een eenvoudig spreadsheetje maken (en meer doe ik eigenlijk nooit) gaat echter al uitstekend met deze basisset. Ook werkt hier het File menu en krijg je een uitklapscherm met o.a. opties om het document op te slaan (als) of te openen in Excel op je pc. Dit laatste werkte trouwens bij mij ook niet hoewel ik vermoed dat dat komt omdat ik dit hardnekkig in Firefox zat te testen.

Conclusies kun je hier nog niet aan verbinden want, zoals gezegd, dit is nog een technical preview en dat is meer vergelijkbaar met een alfa versie. Wat dit korte blikje wel oplevert is dat Microsoft wel serieus is met de webversies van hun Office applicaties. De interfaces zijn in dezelfde ribbon/lint opmaak en los van alle ontbrekende functies, lijkt men te gaan voor een zo identieke mogelijke look and feel voor de webapplicaties. Als men de meestgebruikte functies (zou het 20% zijn van alle bestaande functies?) ook allemaal weet toe te voegen en vooral de integratie tussen de webversies en de grote Office 2007 of 2010 broer weet te optimaliseren, dan maken ze best wel kans dat ze mij nog eens losweken van Google Docs.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. […] are new here, you might want to subscribe to the RSS feed for updates on this topic.In oktober 2009 had ik al gekeken naar een eerste, onvolledige, versie van Microsoft Office Web Apps. Vandaag stond op Tweakers.net te […]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top