Alternatieve presentaties met Prezi

Zoals de rest van dat deel van de menselijke beschaving die presentaties geeft, gebruik ik sinds jaar en dag PowerPoint. Daar is niks mis mee maar er zijn niet voor niets boeken volgeschreven over het effectief gebruik (en vooral misbruik) van dit puike presentatie pakket. Ook ik heb me vroeger schuldig gemaakt aan overvolle dia’s waarin mijn presentatie bijna volledig uitgeschreven stond en waardoor het bijna voorlezen van mijn eigen slides werd.

Maar goed, de mensch leert en speelt en je moet nu eenmaal je eigen fouten maken om er echt van te kunnen leren. Ergo probeer ik bij elke presentatie die ik geef wat meer te gaan richting visuele ondersteuning en voorbeelden die mijn verhaal illustreren ipv hele lappen tekst en opsommingen/aandachtspunten op dia’s te proppen.

De nadelen van een systematiek van dia’s worden hiermee ook duidelijk. Je moet nu eenmaal van dia 1 naar dia 2 naar dia 3 enz. Natuurlijk, je kunt een dia tijdelijk verlaten via hyperlinks of ingebedde video’s of shockwave filmpjes maar het blijft een extreme lineaire vorm van informatie presenteren.

prezi

Via een intranet blogpost van collega Erik kwam ik bij Prezi terecht als een alternatief voor PowerPoint. Geen dia’s en lineaire benadering maar 1 groot canvas waarop je diverse elementen plaatst. Dat kan tekst zijn, dat kan ook beeld of geluid zijn maar met het bijzondere dat je in extreme mate kunt inzoomen of uitzoomen op dat canvas.  Dit biedt hele bijzondere mogelijkheden zoals het geven van overzichten waarin volledige uitwerkingen van de individuele punten ‘verborgen’ zitten en die pas te zien zijn als je (automatisch) waanzinnig inzoomt op iets uit een overzicht. Doordat je ook teksten, video’s of afbeeldingen kunt roteren krijg je de mogelijkheid om eigenlijk alle elementen van je verhaal kris kras op de canvas te plaatsen en hier later pas, waar nodig, relaties tussen te plaatsen in de vorm van een pad. Het lijkt wel wat op mindmapping in dat opzicht maar gaat verder dan dat.

Je moet het eigenlijk even zien om te begrijpen wat je er mee kunt. Prezi heeft een uitgebreide showcase met voorbeeldprezi’s staan die zeker de moeite van het bekijken waard is.

Wel even belangrijk is dat de gratis versie ‘slechts’ tot 100 MB gaat en bij intensief gebruik van afbeeldingen of video’s zal dat niet veel prezi’s opleveren. Wel kun je je de gemaakte prezi’s downloaden waarmee het als offline uitvoerbaar bestand beschikbaar komt en je niet afhankelijk bent van een internetverbinding. Niks weerhoudt je dan om de online versie te wissen en zo weer ruimte vrij te maken maar ideaal lijkt me dat allemaal nog niet bij regelmatig gebruik.

Desalniettemin zeker iets om eens mee te experimenteren, vooral als je ook wat meer visueel ingesteld bent, en het levert een aparte ervaring op bij het maken van een presentatie.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Ik heb dit weekend Prezi eens uitgetest. Het ziet er heel mooi uit. Het oploaden van de afbeeldingen lukte niet, maar volgens Erik kun je die het beste op je bureaublad zetten, en in ieders geval niet oploaden vanuit Picassa. Waar ik ook nog tegenaan loop is dat het beeld soms zover inzoomt, dat de tekst niet meer helemaal op het scherm komt.
    Maar ik oefen gewoon door… ;-)

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top