Bieblink: lees Volkskrant artikelen als bibliotheeklid

Ook al heb ik mijn gehele jeugd (en nog wel wat jaren erna ook) enorm veel tijd doorgebracht in diverse openbare bibliotheken, ik moet toegeven dat na 14 jaar werken in een onderwijsorganisatie de band wat minder is geworden. Ik koop, al dan niet op papier of digitaal, de boeken die ik wil lezen en kan me feitelijk niet meer heugen wanneer ik voor het laatst iets geleend heb van de openbare bibliotheek. Een erg schril contrast met vroeger.

Dat de openbare bibliotheken in die tijd niet stil hebben gezeten, dat wist ik natuurlijk wel. Wat ik dan weer niet wist is dat sinds vorige week er een mooie uitbreiding is gekomen aan de diensten die geleverd worden aan de eigen leden. Bieblink is een dienst van bibliotheek.nl en, zoals ze zelf zeggen, “is de dieplink naar literatuur, achtergronden en actualiteit. Oftewel: jouw connectie naar de online bibliotheekcollectie.”

bieblink

Sinds 1 november zijn de artikelen uit de Volkskrant gekoppeld aan de catalogus en kun je dus toegang krijgen tot die artikelen uit het archief via je pasnummer en pincode van je bibliotheekkaart. Je kunt via bibliotheek.nl, Bieblink of de catalogus van je eigen openbare bibliotheek zoeken waarna je, zoals gewoonlijk, het Aquabrowser scherm krijgt met de zoekresultaten.

bieblink1
Nieuw is dus rechtsbovenaan de mogelijkheid om te verfijnen op Bieblink met nu (nog?) de Volkskrant als enige menu optie. In bovenstaande zoekactie in de catalogus van de OB Deventer zijn er dus ook 37 artikelen gevonden van de Volkskrant. Goed nieuws want de artikelen uit NRC en Telegraaf kan ik niet raadplegen vanuit huis :-)

Klikken op verfijnen op de Volkskrant artikelen geeft dus de 37 resultaten van deze zoekactie:

bieblink2
Nu krijg je bij verfijnen de mogelijkheid om (zoals altijd) op jaar en zelfs op katern de zoekresultaten af te bakenen. Nieuw is het tekstje bij elk artikel ‘Voor bibliotheekleden – klik hier om in te loggen’

Doorklikken laat je via A-Select je pasnummer en pincode opgeven. Ik moest eventjes zoeken naar de pincode maar volgens de hulp pagina erover is dit gebaseerd op je geboortedatum dus dat was ook niet heel erg moeilijk … vervolgens kom je op een scherm met voorwaarden die ook bevestigt wie je bent en bij welke bibliotheek je lidmaatschap hoort en na akkoordverklaring zit je op het gewenste artikel in het archief van de Volkskrant.

Overigens kun je daarna keurig blijven op de site want als je dan naar het archief gaat via het menu (Service – Archief), blijf je keurig ingelogd toegang houden.

Een mooie dienst die wederom een stukje meerwaarde geeft voor je bibliotheeklidmaatschap, ook in dit tijdperk waarin ik zelf nauwelijks nog boeken leen!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Wat alleen jammer is: veel krantenartikelen kunnen alleen in de bibliotheek geraadpleegd worden en niet thuis.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top