De Onderwijsdagen 2009: een korte impressie

Na een jaartje niet aanwezig geweest te zijn, heb ik dit jaar beide dagen wel bezocht van Dé Onderwijsdagen 2009. Met een wat andere doelstelling voor mezelf dan de vorige keer. Niet zo zeer om maar zoveel mogelijk sessies te volgen (wat toch niet te doen was want er waren er ca. 100 van in die 2 dagen en dan houdt het al snel op) maar vooral eens aan te schuiven bij die onderwerpen die ik interessant vind en waar ik ook al het een en ander van af wist.

Noem het maar een beetje toetsen van de eigen kennis en kijken hoe de presentatoren die kennis over weten te brengen op hun publiek. Op dat punt vind ik dat ik ook nog wel flink wat te leren heb en uit een boekje haal je deze ervaringen niet. Ik was ook benieuwd wat je eigenlijk digitaal, via de 2.0 toepassingen enz., allemaal mee kunt krijgen en nemen van deze 2 dagen als je niet fysiek aanwezig bent geweest en om alvast op de conclusie van deze post vooruit te lopen: dat viel bepaald niet tegen.

Niet (echt) optioneel natuurlijk zijn de keynotes die beide dagen beginnen en eindigen en daar was gekozen voor een breed spectrum aan goede sprekers die aansloten op het thema van deze dagen, Samen Slim Leren, vanuit hele diverse perspectieven. Ik ga daar kort over zijn want alle vier de keynotes zijn opgenomen en te bekijken. Ik heb zelf de keynotes van Richard Baraniuk en Huub Nelis bijgewoond maar begreep al van enthousiaste twitteraars dat ook de beide afsluitende keynotes van Marc Lammers en F van Saemen de moeite waard waren. Deze ga ik dus vanavond beide nog proberen te kijken via de videos.

Ik hoor steeds vaker geluiden over het slecht gebruiken van Powerpoints en hoewel daar iets voor te zeggen valt, vind ik het iig wel handig dat ze er zijn, op zijn minst voor al die sessies die je eenvoudigweg niet bij *kon* wonen. De organisatie is uitermate vakkundig ingesprongen op dat probleem en nu al lijken alle presentaties online beschikbaar te zijn via Slideshare. In combinatie met het programma is het zeker nog de moeite waard om die presentaties (wederom) te bekijken al dan niet als naslag.

Mijn eigen indrukken waren ruwweg hetzelfde als de vorige keer dat ik aanwezig was. Erg veel sessies waar niet heel erg de diepte in gegaan kan worden natuurlijk en waar je het vooral, zoals bij elk congres, moet hebben van elkaar opzoeken, ontmoeten en leren kennen. Een aspect wat versterkt werd door elke bezoeker een poken uit te reiken en een prijsvraag te koppelen aan fanatieke uitwisselaars van de digitale visitekaartjes. De organisatie van de onderdelen was prima geregeld maar al met al kon ik voor mezelf wederom niet aan de conclusie ontkomen dat ik liever nog meer van de dit jaar aanwezige Verdiepingssessies had willen zien. Dat is ook de les voor de volgende keer voor mij: meer investeren in meer van die Verdiepingssessies en die kortere sessies via die presentaties tot me nemen (en die hopelijk in de toekomst ook allemaal opgenomen worden).

Desalniettemin bruisde het wel op die beide dagen en kun je stellen dat, ook al komt minister Plasterk als avatar tot ons, er altijd behoefte blijft bestaan om elkaar ook op te zoeken buiten alle digitale kanalen om!

owd09

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top