Verdiepingssessie OWD09 Aan de slag met elektronische boeken in het onderwijs

Dit jaar introduceerde Dé Onderwijsdagen de zgn. verdiepingssessies, wat ze zelf beschreven als:

De verdiepingssessie is een intensieve workshop die twee sessierondes omvat. Dit biedt deelnemers de mogelijkheid om dieper op een onderwerp in te gaan en zo nòg meer rendement te behalen

Daar zaten een paar hele interessante bij maar ja, ik kan geen nee zeggen als er eentje over ebooks bij zit natuurlijk!

In alle eerlijkheid denk ik niet dat ik de doelgroep was voor Pierre en Jeroen want hoewel je nooit alles/teveel kunt weten over een onderwerp loop ik ook niet in de achterhoede op dit gebied volgens mij. Het programma en de werkvorm sprak me echter wel enorm aan, net als het voorwerk wat beide heren er in geinvesteerd hebben: een aparte Surfgroep waar vooraf vragen gesteld konden worden en die inmiddels ook al beantwoord staan, een wiki pagina met alle materialen en benodigde software en last but not least, een volledige handleiding met diverse (conversie) instructies voor het maken van je eigen ebooks. Vanzelfsprekend in meerdere formaten als ebook aangeleverd!

De verdiepingssessie was opgebouwd uit twee onderdelen: enerzijds een introductie over ebooks en ereaders en anderzijds dus met de handjes uit de mouwen om met behulp van de handleiding en software je eigen ebooks te fabriceren. Ik ben benieuwd hoe de overige 40+ deelnemers het ervaren hebben eigenlijk maar zelf concludeerde ik dat de balans tussen die twee onderdelen niet helemaal werkte. De introductie, hoewel vlot en boeiend gebracht door Jeroen, ging af en toe te veel de diepte in waardoor ik meende te bespeuren dat toch een deel van de luisteraars het spoor bijster raakten. Anderzijds was het praktijkgedeelte uiteindelijk door tijdnood beperkt tot ongeveer een kwartier en dat was wel jammer natuurlijk. Niet iedereen had het huiswerk gemaakt en een laptop meegenomen met alle benodigde software. Het goede nieuws is dat je met die handleiding er ook prima thuis uit komt maar met een kwartier valt er te weinig te profiteren van al het werk wat er vooraf ingestoken was mijns inziens.

Desalniettemin heb ik toch weer wat kleine weetjes opgestoken over o.a. het produceren van epub bestanden dankzij die handleiding en mag/zal ik een deel van de Powerpoint gebruiken voor het korte verhaal over ebooks en ereaders wat ik zelf over 2 weken afsteek op de Surfdiensten licentiecontactpersonen-dag. Complimenten voor beide presentatoren van deze verdiepingssessie.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top