Go Google Goggles

Gisteren lanceerde Google een vijftal nieuwe webdiensten waarvan Google Goggles de interessantste lijkt. Goggles maakt het mogelijk een zoekactie uit te voeren met een afbeelding en dan concreter, een foto die je maakt van een gebouw, logo, schilderij, boek en nog een paar zaken die nu al redelijk schijnen te werken.

8-12-2009 12-23-13

Vooral handig als je meer informatie over een van deze zaken wilt hebben en je in de buurt bent maar helemaal nieuw is dit natuurlijk niet. Ook in AR applicaties als Layar is het mogelijk om mbv je camera informatie te krijgen over locaties die je in je camera ziet maar ontegenzeggelijk voegt het zeker wel wat toe, zeker als de database verder doorgroeit en de nauwkeurigheid & vindkans van een visuele zoekactie  groter wordt.

8-12-2009 12-39-32

Ik blijf dit soort dingen magie vinden en als je dan vervolgens om 7 uur ‘s ochtends in de trein een paar visitekaartjes zit te fotograferen, waarna Goggles een blauwe scannerbalk laat lopen over de afbeeldingen en het zonder problemen vertaalt naar een schermpje waar de naam, telefoonnummer en mailadres van het kaartje te vinden zijn, dan ben ik onder de indruk. Een druk op de knop later zit die persoon keurig in mijn Google contacts lijstje.

De voorkant van mijn boek is natuurlijk een andere uitdaging dan feitelijk het correct herkennen en OCR-en van een visitekaartje. Echter ook The Nano Flower wordt keurig herkend in deze editie (er zijn er diverse) met links naar previews en prijsvergelijkingen op Book Search. Ik vermoed dat het met Nederlandse boeken wat minder vlotjes zal gaan maar dat doet totaal niet af aan het feit dat de techniek geweldig lijkt te functioneren. Het vertalen van een afbeelding naar een zoekvraag die vervolgens ook uitgevoerd kan worden in een database was slechts enkele jaren geleden pure science-fiction.

Nu zet je je Google Stofbril maar op en zie je dat de toekomst al hier is!

Google Goggles is vooralsnog alleen beschikbaar voor Android 1.6 devices via de Market. Hieronder zie je het promofilmpje wat de twee developers gemaakt hebben.

Nu moet ‘alleen’ nog die database flink groeien zodat nog veel meer afbeeldingen gezocht kunnen worden.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Cool.

    Maar is dit nu life imitating art of art imitating life (Higashi no Eden)?

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top