Eerste kennismaking met Google Chrome OS (Chromium)

Vanmiddag vond ik het onderstaande filmpje via Webwereld bij Computerworld.nl en in eerste instantie was ik tevreden met alleen dit filmpje te bekijken om mijn nieuwsgierigheid naar Google’s besturingssysteem te bevredigen.

Daarna bedacht ik me dat ik toch tenminste zelf die beta eens zou kunnen uitproberen nu deze enkele weken geleden door Google aan de open source gemeenschap is vrijgegeven. Enkele vlijtige liesjes hadden de code al netjes tot een werkbare versie verwerkt als een bestand voor een virtuele machine en met de gratis VMPlayer (of VirtualBox) was het even prutsen met de instellingen om iets later te booten in Chromium.

chrome4

Het eerste wat opvalt is het inlogscherm waarbij je in moet loggen met een Google account. Chromium opent rechtstreeks in de Chrome browser en daarin speelt zich dan ook feitelijk alles zich af. De browser is gelijk het besturingssysteem en je zou het kunnen vergelijken door eenvoudigweg Chrome op je pc te openen, te maximaliseren en vervolgens hardnekkig weigeren om op de startknop of het kruisje te klikken.

chrome1
Twee tabbladen zijn standaard geopend, nl. de GMail en Google Calender maar de tabbladen systematiek werkt identiek aan wat je gewend bent van Chrome de browser en dus is Twitter snel toegevoegd.

chrome2
Enkele zaken in de interface wijken af van de browser en dat is o.a. een aantal opties rechtsbovenaan. De middelste is voor de netwerkverbindingen en geeft de mogelijkheid om draadloze en bedrade netwerken te gebruiken en te benaderen.

chrome3
Het rechtste pijltje opent een pulldown met opties die voor een heel groot deel overeenkomen met de opties van de browser Chrome

chrome5
Links bovenaan zit de ‘start’ knop van Chromium en daar vind je nu een beperkt aantal links naar webdiensten die vervolgens in een nieuwe tab geopend worden. Ik had het handmatig openen van een Twitter tab dus kunnen besparen … er staat keurig boven dat de user interface nog in ontwikkeling is en dat deze nog kan (en zal neem ik aan) veranderen.

Na Google Docs via deze weg geopend te hebben in een tab zag ik bij de tab-opties, die overigens wederom grotendeels gelijk zijn aan die van de browser, de mogelijkheid staan op de tab vast te pinnen.

chrome6
Als je dit doet, en je ziet dat hierboven bij het derde tabblad van Twitter, dan wordt de tab verkleind tot alleen het logo en zal deze vanaf dat moment altijd zichtbaar zijn na het opstarten. Deze functionaliteit is vergelijkbaar met die van de Windows 7 taakbalk.

Daarmee heb je gelijk alles wel zo’n beetje gehad wat Chrome OS te bieden heeft maar dat is niet vreemd natuurlijk. Dit besturingssysteem is bedoeld om zeer vlot op te starten en alleen webapplicaties aan te bieden waarbij alle data en zelfgemaakte bestanden in de cloud terecht komen en niet op een harddisk. Met de brede beschikbaarheid van webdiensten waar je tekstbestanden kunt maken en opslaan, afbeeldingen kunt bewerken en opslaan en kunt luisteren naar streaming muziek, zie ik dit wel voor me voor netbooks of tablet pc’s.

Ik ben wel benieuwd of de gebruikers nu al bereid zijn afscheid te nemen van hun honderden gigabytes aan muziek, foto’s en overige bestanden die nu nog op harde schijven staan. Dat het in de cloud *kan* wil niet zeggen dat gebruikers het nu massaal ook zullen gaan gebruiken. Persoonlijk zou ik wel een oplossing willen in de definitieve versie van Chrome OS voor lokale opslag, al was het maar voor backups of originelen (in geval van foto’s).

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top