Overstappen naar Google Chrome? Nog net niet

Bijna was ik weer van browser gewisseld.

Bijna want nadat ik in de 2e helft van de jaren 90 Netscape gebruikte, daarna switchte naar Internet Explorer 3 en met de komst van Firefox deze laatste nu al jaren als standaardbrowser gebruik, zoek ik nu wel de echte meerwaarde voordat ik voor de derde keer wissel van browser.

Google Chrome is snel. Chrome is zelfs heel snel als je het vergelijkt met mijn Firefox 3.5 installatie met vele extensions maar juist die extensions zijn onmisbaar geworden de laatste jaren. Ik heb er zo’n 15 geinstalleerd die grote of vooral eigenlijk hele kleine nuttige functionaliteiten toevoegen waar ik niet meer zonder wil. Natuurlijk, sinds afgelopen week heeft Chrome ook extensions beschikbaar en het zal een kwestie van tijd zijn voordat de echte essentiele functionaliteiten in een browser ook door de Google Chrome extensions worden afgedekt maar zover zijn we helaas nog niet.

De nummer 1 extension voor mij is Delicious Bookmarks die er al is voor zowel Firefox als Internet Explorer en ook ontwikkeld wordt voor Chrome. Helaas doet die laatste niks in mijn Chrome en dus zal ik helaas nog even wachten met overstappen. Ik heb al mijn bookmarks netjes in delicious zitten en een hele werkwijze met tags … dat dan wel moet integreren in mijn browser zoals dat nu kan met IE en Firefox.

Wil je de voordelen van Chrome toch nog even vermeld zien en heb je geen last van essentiele extensions? Kijk dan, met dank aan Astrid, naar het filmpje hieronder.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Ha Raymond, leuk dat je je ervaringen deelt. Jammer dat het kennelijk tegenvalt. Gek, want bij mij doet die tagbutton voor Delicious (wat ik ook vreselijk miste) het wel helemaal prima. Ik heb de getoonde link – zonder erop te klikken! – naar m’n bladwijzerbalk gesleept (merkwaardige procedure, maar het werkt). Daar staat nu een knopje Bookmarks on Delicious. En als ik daarop klik, krijg ik dat mooie invoerschermpje om de gevonden site toe te voegen. Snel en simpel, net als Chrome dus. Oh ja, ik zit ook op Vista, misschien dat dat nog uitmaakt? Laatste tip: chrome helemaal opnieuw installeren misschien?

  Nou ja, gelukkig heb je je foxje nog ;-) Ik wacht met spanning op chrome OS!

  Reply

 2. De tagbutton voor delicious kun je ook met enkele andere extensions al keurig in Chrome krijgen (delicious tools bijv.) maar het gaat mij specifiek om de extra balk waar je je favoriete tags kunt neerzetten en waar alle bookmarks met die tags in te vinden zijn.
  Dat doet Delicious Bookmarks in zowel Firefox als IE en dat moet Chrome nog ontberen. Ik wacht rustig af en gebruik Chrome gewoon naast FF en IE.

  Reply

 3. Oei, ik loop achter. Die optie ken ik helemaal niet :-/ Persoonlijk vind ik al die extra balken maar rommelig en het verkleind m’n scherm. Ik red me prima met een button Delicious en pak dan het juiste mapje. Maar ik snap je gemis, zeker als je ergens erg aan gewend bent. Het gaat vast ooit komen in Chrome!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top