Begrijp je followers op Twitter

Juist op een ‘fenomeen’ als Twitter is het vooral de kwantiteit die telt. Het aantal mensen dat je volgt, het aantal mensen dat jou volgt, het aantal lijsten waar jouw twitteraccount op staat en natuurlijk het aantal tweets dat je losgelaten hebt op de wereld.

Natuurlijk zou het de kwaliteit van wat je te melden hebt moeten zijn wat echt mee telt maar aan de andere kant kun je zo lekker statistiekjes los laten op Twitter. Er zijn vele diensten de laatste jaren ontsproten die koppelen dan wel gebruik maken van je Twitter gegevens, zoals o.a. Twittercounter of Twistory, maar er is weer eentje bij. Ad.ly Analytics heeft nog het probleem dat ze denken geld te kunnen verdienen met de wat meer diepgravende statitische rapportjes over je Twitteraccount & tweets maar er zijn er gelukkig ook een paar gratis te bekijken.

Even toestemming geven, minuutje wachten en in elk geval worden er enkele dingen duidelijk.

adly_twitter1
79% van mijn followers zijn betrokken, als in dat ze op enige wijze gereageerd hebben middels een reply, retweet of direct message. Zelf vertaalt de site dat naar ‘echte mensen’ hoewel ik me best kan voorstellen dat er enkelen zijn die alleen maar lezen en nooit reageren (hoewel dat ook weer wishful thinking kan zijn natuurlijk). Over de man-vrouw verhouding bij mijn followers ben ik eigenlijk best wel tevreden hoewel ik ook daar niet echt een beeld bij had. Bij deze nu dus wel.

adly_twitter2
Dat ik mijn tweets vooral tussen 7 uur ‘s ochtends en middernacht het interweb op stuur is niet verrassend. Ik probeer toch meestal ‘s nachts een paar uur slaap mee te pakken en ook richting werk twitter ik eigenlijk maar zelden.
Wel wekte het staatje met ‘most influental followers’ wat verbazing op. Dat zijn diegenen die jou volgen die zelf de meeste followers hebben. Ik wist dat Gerard top 3 potentie had maar had vermoed dat Edwin bovenaan zou staan aangezien hij royaal meer followers heeft. Wie weet volgt hij me niet meer ;-)

Toch even leuk om deze statistiekjes te zien.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  1. En of ik je volg Raymond! Wellicht kijkt de tool niet zozeer naar volgers maar eerder naar retweets etc? Het is altijd weer leuk om dit soort dingen te bekijken in ieder geval.

    Reply

  2. Hihihihi, lijstjes, statistieken. Dat maakt het allemaal nog leuker. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik aan twitter niet voldoende verbonden ben om de rekenmachines er op los te laten.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top