Wat mag een NRC ePaper abonnement kosten?

NRC Handelsblad ePaper

Vanmiddag downloadde ik het vrijdagnummer van het NRC Handelsblad ePaper (in ePub formaat) toen ik bedacht dat het gratis proefabonnement toch al lang afgelopen had moeten zijn. Op 20 oktober activeerde ik dit proefabonnement wat tot 1 december (en dus zes weken) zou duren. Diezelfde dag vogelde ik uit hoe ik de ePub versie kon downloaden en lezen op mijn G1 telefoon mbv Aldiko aangezien ik verwachtte dat ik het daar het liefst/vaakst een digitale krant zou lezen.

En dat viel ook nog niet eens tegen. Vooral op de reis terug van werk, in de trein, bleek het best goed te doen om op het scherm door de koppen te snellen en die artikelen te lezen die me interessant leken. Toch nam de frequentie een beetje af na een paar weken. De nieuwigheid was verdwenen, als ik de gratis krantjes had gelezen in de trein dan bleef er weinig motivatie over om ook ‘s middags nog het ePaper te downloaden. Er zit wel degelijk een inhoudelijk verschil tussen de gratis krantjes en NRC ePaper maar in alle eerlijkheid was het eerder de nieuwe Fokke & Sukke die toch nog de doorslag gaven dan de behoefte om een verdiepend of achtergrondartikel te lezen.

Inmiddels zijn die zes weken dus ruim voorbij en twitterde ik dat het, zolang het gratis bleef, natuurlijk geen reden tot klagen zou zijn. Dat had ik natuurlijk niet moeten zeggen ….

nrchandelsbladepaper2
OK, een aanbod voor een abonnement. Dat leidt tot de terechte dubbele vraag waar ik zelf een antwoord op moet geven natuurlijk: ‘Hoe vaak lees ik nou echt het ePaper en hoe veel heb ik er dan uberhaupt voor over?’

Bij de start in oktober meldde Marketingfacts dat de abonnementsprijs 16,50 euro per maand zou zijn, iets wat Pierre wel zag zitten. Voor mezelf haal ik dat er simpelweg niet uit als ik het vergelijk met de beschikbaarheid van gratis nieuws elders (en makkelijk beschikbaar op mijn G1). Gratis hoeft een ePaper natuurlijk niet te zijn want ik snap best wel dat voor niets de zon opgaat en dat een kwalitatieve uitgave als het NRC ePaper geld kost. Principieel wordt het nog een stuk lastiger want ik vind het ePaper een initiatief dat beloond moet worden en wat mij betreft een grote navolging moet krijgen. Niet alleen is een ePaper beschikbaar in PDF en (DRM vrije!) ePub, ook een Mobipocket formaat is toegevoegd sinds de lancering.
Ik kan alleen maar tevreden constateren dat het NRC geen steekje heeft laten vallen en een zo goed als perfect product met ePaper heeft geintroduceerd als voorbeeld voor andere kranten en digitale seriele publicaties.

Ik ga er alleen zelf geen 16,50 euro voor betalen dus dat wordt wachten op die aanbieding. Zijn er lezers van het ePaper proefabonnement die voornemens zijn een betaald abonnement te nemen en zo ja, hoe veel is redelijk te noemen zonder de vergelijking te maken met een papieren abonnement?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top