Lees die webpagina later met Read It Later

Collega Erik blogde erover op een intern blog op Windesheim en dat was reden om het ook uit te proberen. Read It Later is een extension voor (o.a.) Firefox wat eigenlijk maar 1 ding eenvoudig doet, namelijk webpagina’s die interessant zijn opslaan zodat je ze later rustig kunt lezen.

Mijn eerste gedachte was dat ik dat nu ook al deed door de pagina te bookmarken (en te taggen met !read) maar na het een week gebruikt te hebben moet ik toegeven dat deze extension eigenlijk net wat fijner (en sneller) werkt.

Hoe dan vraag je je natuurlijk nu af.

Nou, na installatie verschijnen er twee extra iconen in de werkbalken van Firefox, eentje in de adresbalk en een wat groter geel icoon in de navigatiebalk. Als je op een pagina bent die je even voor later wilt bewaren, dan klik je op het gele groter-dan icoontje in de adresbalk om deze url toe te voegen aan je leeslijst.


Na klikken verandert dit icoontje in een rood vinkje om aan te geven dat het succesvol toegevoegd is.


De leeslijst zelf zit helemaal rechts van de adresbalk in de navigatie toolbar als een icoon die na aanklikken uitklapt met de opgeslagen websites.


Klikken in de lijst op een url brengt je, niet geheel verrassend, naar die site toe waarna je het zowel in de lijst (bij een mouse over krijg je de mogelijkheid die url af te vinken) maar ook weer in de adresbalk uit de leeslijst kunt halen.

Een enkele klik om iets toe te voegen en een enkele klik om weer iets te verwijderen betekent dat het minder bewerkelijk is en dat is definitief een voordeel. Niet alleen dat maar het bewaart ook keurig een archief van gelezen sites en opties om tags te gebruiken in je leeslijst.


Als je dan bedenkt dat je leeslijst online bewaard wordt en dus als client keurig beschikbaar is op alle pc’s, browsers (IE, Chrome en Safari worden ook ondersteund via bookmarklets) *en* mobiele platforms (Android, Blackberry, iPhone) waar je het in gebruik hebt, dan is dit een functionaliteit die ik voorlopig wel blijf gebruiken.  Zometeen Paperdroid maar eens installeren op mijn G1!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Ziet er praktisch uit zeg!

  Als ik echt niet aan bepaalde artikelen toekom gebruik ik een soortgelijke app.: Instapaper (instapaper.com). Dit werkt met één knop in je browserbalk (Read later). Het aardige is dat je artikelen naast archiveren ook in mapjes kunt stoppen. Daarnaast kun je de artikelen ook exporteren naar je eReader. De uitvoermogelijkheden van Instapaper zijn verder wat beperkter. Wel kun je je toegevoegde artikelen volgen via RSS.

  Reply

 2. Read It Later zou ook een knop in Google Reader moeten toevoegen maar die kon ik met de beste wil van de wereld niet vinden. RSS mogelijkheden zitten er ook in als je bij de opties kijkt: je krijgt rss feeds van je unread items, read items en een totaalfeed.

  Exporteren naar mijn eReaders doet tie dan weer niet maar daar gebruikte ik al Calibre voor en die zou gebruik kunnen maken van de rss feed voor unread items om dat te doen. Ik voorzie echter niet dat ik dat ook nog ga doen. Je blijft zo bezig :)

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top