Veilig verwijderen (en meer) van je usb drives

Alle ontwikkelingen mbt de cloud ten spijt gebruik ik nog steeds heel veel en vaak USB sticks, externe harde schijven via USB en een USB dockingstation voor SATA harde schijven.

Dat betekent dat ik erg vertrouwd ben geraakt met het icoontje in de systeem tray van ‘Hardware veilig verwijderen’. Hoewel lang niet iedereen die ik tegenkom dit braaf gebruikt (en het is de nummer 1 reden waarom collega’s van me komen klagen met corrupte usb sticks), is het essentieel om Windows de gelegenheid te geven afscheid te nemen van een USB drive waar het zo fijn gebruik van heeft kunnen maken. Dat heeft van alles te maken met het feit dat Windows gegevens (blijft) schrijven naar die drive als je het niet doet om nog maar niet te spreken van het feit dat niet fijn is als een programma gestart is vanaf die drive of gebruik maakt van bestanden op die drive. Met ‘Hardware veilig verwijderen’ poogt Windows al dit soort problemen te voorkomen.

Ik zeg poogt want het gaat niet altijd even fijn. Als een programma (of proces) gebruik maakt van bestanden op een USB drive dan vertelt Windows je dat je het niet kunt verwijderen en dat je het later nog maar eens moet proberen. Feitelijk moet je dan gaan speuren welk programma of proces op dat moment nog iets doet met gegevens op die USB drive en dat is niet altijd voor de hand liggend.

Gisteren kwam ik op Ghacks.net een artikeltje/promotie tegen over USB Safely Remove. Dat is een klein tooltje die het standaard icoontje vervangt in de system tray en een heel scala aan mogelijkheden toevoegt, zoals:

  • USB drives met een naam aangeven ipv een drive letter. Windows 7 doet dat inmiddels ook keurig standaard maar bij alle Windows versies daarvoor mag je goed onthouden welke letter bij welke stick of schijf hoort. Deze naam kan trouwens ook aangepast worden naar iets wat je beter kunt onthouden in USB Safely Remove;
  • Het verbergen van USB apparaten die je niet wilt verwijderen. Zowel mijn thuispc als werkpc hebben een kaartlezer ingebouwd en die is via USB aangesloten. Dat betekent maar liefst VIER driveletters die ik niet wil zien als ik een USB stick verwijder.
  • Het toont, al dan niet verborgen, alles wat aangesloten is .. dus ook mijn USB scanner, muis en webcam. Het toont (en verwijdert eventueel) ook Firewire en eSATA apparaten.
  • Als een programma of proces de drive bezet houdt, dan toont USB Safely Remove welk programma of proces dat is en je kunt die vervolgens zelfs gelijk afsluiten om de drive vrij te geven.

Alleen die laatste functionaliteit is al de prijs van het programmaatje waard, ook al vond ik het erg handig om een USB stick gelijk weer te laten herkennen na het verwijderen (zonder de stick eruit en opnieuw erin hoeven te doen). Opties als automatisch programma’s kunnen starten bij toevoegen of verwijderen van een USB apparaat zijn wel geinig maar die verwacht ik eigenlijk niet te gaan gebruiken.

Via Ghacks.net kun je geloof ik nu nog meedoen aan de give-away om een gratis licentie te winnen maar ik heb besloten niet te wachten en heb het gelijk gekocht bij de leverancier zelf. Het programma kost 20 dollar en er is deze week elke dag een actie voor 20% korting gaande waarmee je dus voor 16 dollar klaar bent. Het is een ‘unlimited’ levenslange licentie waarmee je dus elke toekomstige update gratis krijgt en die je onbeperkt op al je pc’s mag installeren.

Mocht je het kopen daar, let dan wel even op dat je de munteenheid terugzet op dollars want standaard zet het afrekensysteem de prijs op 16 euro’s en dat is wel wat meer dan 16 dollar …

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top