Van Dale Online proberen

Voor iedereen die met taal bezig is (en daar zouden alle bloggers zich toch aangesproken moeten voelen, niet?), is een woordenboek toch een handig hulpmiddel in het arsenaal. Natuurlijk kun je vandaag de dag niet meer betrapt worden met een beduimelde 11e druk van Het Groot Woordenboek der Nederlandse taal, al zitten die drie delen in een luxe cassette, en gebruik ook ik regelmatig Google Translate, Wikipedia en Lingro voor mijn taalkundige dilemma’s.

Toen ik gisteravond het januari nummer van Computer Totaal opende, viel daar een kaartje uit met een uitnodiging (en code) om de Van Dale Online woordenboeken drie maanden lang gratis te proberen. Nu had ik eerder dit jaar al gebruik gemaakt van de maand proefabonnement en hoewel dat redelijk beviel zag ik nog niet de reden om daar maandelijks een bedrag voor neer te gaan leggen als abonnement. Nederlands en Engels hebben dan mijn interesse en de twee professionele varianten kosten samen 10 euro per maand.

Goed, terug naar dat kaartje. Gratis moet je nooit zeggen tegen een Hollander en dus tikte ik een kwartier geleden de LOEILANGE code over van het kaartje om mijn proefabonnement van drie maanden te activeren. Daar krijg je gelijk de melding dat je wel eerst een (gratis) account moet aanmaken maar die had ik dus nog van eerder dit jaar.
Na het intikken van de 32 tekens tellende alfanumerieke code werd ik hartelijk verwelkomt (ik was al verrast dat het  in 1 keer goed ging) en kon ik gelijk zoeken.


Alle woordenboeken zijn geactiveerd met deze proefperiode en dus is er de gelegenheid om iets uitgebreider te gaan testen of ik er wat aan heb de komende maanden en hoe gebruiksvriendelijk het uberhaupt werkt.  Wie weet dat mijn eerdere conclusies nog bijgesteld worden.

Wordt vervolgd over drie maanden dus.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  1. Hebben julie als hogeschool geen van Dale woordenboeken via een surfnet licentie, of zelf als school afgesloten?

    Reply

  2. Als hogeschool hebben we de Van Dale woordenboeken Eng-Ned en Ned-Eng als netwerkcdrom. Via Surfdiensten wordt er geen licentie aangeboden voor de online versie hoewel deze op mijn wenslijstje staat. Het is ook 1 van de redenen waarom ik deze proefperiode wil gebruiken om o.a. ook dit te verkennen.

    Reply

  3. Pingback: Even kort … Google hackje voor definities

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top