Wisselen of wijzigen van autorisaties in Adobe Digital Editions

Via mail kreeg ik een vraag binnen over hoe het probleem op te lossen om een gekocht ebook op een Sony eReader te zetten via Adobe Digital Editions. Normaliter natuurlijk geen probleem maar in dit geval was het boek gekocht en gedownload op een andere pc met een andere Adobe ID dan de Mac waar de eReader op geautoriseerd was. En dat is nou net de definitie van onheus en illegaal gebruik van eBooks volgens Adobe.

Behalve dat het wederom een voorbeeld is van hoe DRM het de betalende consument extreem lastig maakt is het (helaas) nog niet eens heel uitzonderlijk dat je een situatie hebt waarin je meerdere Adobe ID’s in gebruik hebt. Binnen eBook minnende families zullen, neem ik aan, meerdere Adobe ID’s aangemaakt worden om vervolgens in een heel spel van eReaders-autoriseren-op-meerdere-pc’s te belanden (tenzij men doodleuk in 1 huis meerdere keren gaan betalen voor een zelfde eBook titel). Ook ben ik er zelf al tegen aan gelopen aangezien ik voor de Sony Readers op mijn werk een aantal titels gekocht en gedownload heb bij Bol en daarvoor (natuurlijk?) niet mijn eigen Adobe ID gebruikt heb.

Kortom, er zijn scenario’s waarin je een bestaande autorisatie van Adobe Digital Editions wilt wijzigen en dus wilt wisselen/wijzigen van Adobe ID.

Nu kan dat, op een Windows pc, door in het register te gaan graven waar je de ID terug zult vinden in HKEY_USERS\(uniekesleuteldieverschiltperPC)\Software\Adobe\Adept\Activation. Verwijder alles wat hieronder te vinden is en de volgende keer bij het opstarten van ADE zal de software vragen om de computer te autoriseren.

Graven en bewerken in het register is niet echt aan te bevelen echter en dan is het maar goed dat Adobe stiekem toch wel rekening gehouden heeft met de wens om een autorisatie ook weer in te kunnen trekken. Mbv een niet-gedocumenteerde toetsencombinatie (Ctrl-Shift-D voor een Windows versie of Cmd-Shift-D voor de Mac) vraagt ADE vraagt of je de autorisatie wilt intrekken.

Na het intrekken zit die mogelijkheid om de computer (opnieuw) te autoriseren in het menu Bibliotheek in het hoofdscherm. Als ADE wordt afgesloten na het intrekken (zelfs als je alleen al Ctrl-Shift-D doet zonder daadwerkelijk in te trekken merkte ik zonet), dan zal die bij de volgende keer opstarten uit zichzelf vragen om een nieuwe ID voor activering. Feitelijk kan daarmee net zo vaak gewisseld worden tussen ID’s als nodig is.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (29) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top