Backupify je online data … of niet

Afgelopen week meldde The Next Web dat de webdienst Backupify tijdelijk gratis accounts verstrekt, daar waar ze voorheen 14,95 dollar per maand kosten. Backupify is een webdienst die backups kan maken van een groot aantal andere webdiensten waar je je data gestald hebt. Van Facebook tot Gmail en van Twitter tot WordPress blogs. Je vult je inloggegevens in nadat je een account hebt aangemaakt bij Backupify en hup dat was het.

Tot 31 januari 2010 zijn de accounts (levenslang) gratis en als rechtgeaarde Hollander moet ik dat dan even proberen natuurlijk. Nu beperk ik me tot die webdiensten waarbij ik alle data toch al publiekelijk heb staan want ik vertrouw ze niet toe met een backup van mijn Gmail of Google Docs accounts, maar dan hou je toch nog een tweetal WordPress blogs, een Blogger blog en mijn Twitter account over.

Zoals gezegd is aanmelden zo gedaan waarbij je voor WordPress blogs nog wel een specifieke eigen plugin moet installeren en activeren zodat die de backups ook kan maken. Voor Blogger en Twitter is er niets meer nodig dan de inloggegevens. Je kunt aangeven of er dagelijks of wekelijks een backup gemaakt moet worden en of/hoe je op de hoogte gehouden wilt worden van de voortgang. Ik gaf aan dat het dagelijks moest en dat ik een mailtje wilde ontvangen als een backup succesvol gemaakt was. Inmiddels is dat drie dagen geleden en ging ik vandaag even kijken hoe veilig ik nu ben met mijn gegevens.

Niet zo bijzonder veilig als je meent dat er ook dagelijks backups gemaakt worden. Ik heb drie keer een mailtje gekregen, twee keer over een Twitter backup en 1 keer over de Blogger blog. Als ik bij Backupify kijk dan zie ik gelukkig wel degelijk een backup van 1 van mijn WordPress blogs. Deze is echter 3 dagen oud en inmiddels zijn er nieuwe blogposts op dat blog die dus niet afgedekt zijn door een backup.

De Blogger backup is eveneens van de 27ste maar dat kan kloppen aangezien ik daarna geen update meer gedaan heb aldaar. Helaas levert klikken op het backupbestand een foutmelding op mbt het xml bestand en valt er niks terug te zetten of te lezen.

Met de Twitter backup is het gelukkig iets beter gegaan:


De eerste link is een backup van alle tweets als een PDF book en is ook als zodanig te lezen als je het aanklikt. Een hele aardige manier van backups teruglezen!


Nadeel is wel dat ook deze inmiddels al twee volle dagen oud is en er dus al enkele tientallen tweets niet in dit eBook te vinden zijn. De overige 8 links in het overzicht zijn xml bestanden van de diverse onderdelen in Twitter (zoals direct messages, overzicht van followers enz) en hier fluctueert de actualiteit enigszins. Je moet rechtsklikken en ze opslaan als xml bestand als je ze wilt lezen of gebruiken want als ik ze aanklikte, probeerde FeedDemon ze te openen in de abusievelijke veronderstelling dat het om RSS feeds ging. XML bestanden die voor een gemiddelde computergebruiker niet bijzonder leesbaar zijn overigens.

Voorlopige conclusie
Waar het allemaal precies aan ligt weet ik niet. Wellicht heeft de site last van de ongetwijfeld grote toestroom aan nieuwe gebruikers maar laten de feiten maar voor zichzelf spreken. Van de vier zaken die veilig gesteld moesten worden zijn er twee niet gedaan (of gelukt). Mijn Blogger blog heeft geen toegankelijke backup en van Vakblog is geen enkele backup gemaakt. Mijn andere WordPress blog is wel gedaan maar is niet zo actueel als je mag verwachten en datzelfde geldt voor de Twitter backup. Die laatste krijgt pluspunten voor het PDF boek maar gelijk ook minpunten omdat alle overige aspecten van die backup in een niet heel gebruiksvriendelijk XML formaat beschikbaar worden gesteld.

Voor een gratis webdienst kun je niet stellen dat het zijn geld niet waard is maar persoonlijk hanteer ik het motto dat een onbetrouwbare, onvolledige en niet actuele backup nog erger is dan geen backup aangezien het een gevoel van veiligheid geeft. Wat het dus niet is.

Ik laat Backupify de komende maand nog doorgaan met (pogen) backups (te) maken maar voor nu is de conclusie dat het geen aanrader is.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top