Antivirus tip: Microsoft Security Essentials

Na jaren NOD32 gebruikt te hebben liep dan deze week de licentie dan toch af. Ik bestelde het al jaren via Surfspot maar daar was NOD32 ergens vorig jaar spoorloos en met stille trom verdwenen uit het assortiment. Ik heb er nog een mailtje aan gewaagd richting de software webwinkel van het hoger onderwijs maar een antwoord heb ik nooit mogen krijgen.

Wat nu?
Nou, ik ben al jaren op zoek naar een goede virusscanner die ik op meerdere pc’s mag installeren (6 desktops en laptops totaal in dit huis en ja, daar zitten ook een paar oude machines tussen). Die virusscanner mag niet al te veel performance vragen en opvreten van de pc’s en een licentie moet me ook geen kapitalen kosten. Nou, dan houd je niet veel over.Op zijn best vind je tegenwoordig virusscanners die je op drie pc’s mag installeren en dan heb ik dus nog steeds twee van dat soort licenties nodig.

Gratis?
Gratis antivirusscanners zouden natuurlijk de perfecte oplossing zijn maar ik heb wisselende ervaringen gehad met o.a. Avast en AVG. Totdat ik een blogpost op Lifehacker las over Microsoft’s recentste toevoeging aan het arsenaal gratis software, Security Essentials. Komt niet alleen goed uit de bus, het is gratis en het installeert geen hele suite aan spullen mee. Samen met de al aanwezige gratis Windows Defender en de standaard aanwezige Windows Firewall in mijn Windows Vista is het setje mooi compleet.


Bye bye NOD32, je was een fijn pakket maar tegen gratis moet je het nu toch afleggen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Hoi Raymond,
    dank voor je complimenten voor NOD32. Begrijpelijk dat je overstapt op een ander nu je de software niet meer kon vinden bij SURFspot. Maar goed nieuws: Er is net weer een contract gesloten om NOD32 opnieuw in het assortiment op te nemen. Dus als het goed is, is het snel weer verkrijgbaar tegen aantrekkelijke prijzen. Wellicht dat je dat toch nog interessant vindt.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top