Even kort … Cory Doctorow – How To Destroy The Book

Via Jeroen de Boer, Erwin en de site van Cory zelf (uiteindelijk) kwam ik op een uitgeschreven speech van Cory Doctorow uit, die hij eind vorig jaar hield voor de Canadian Reading Summit. Hierin geeft hij vol vuur een pleidooi over hoe je wel met auteursrecht moet omgaan, hoe het er vanuit de gebruiker en lezer zou moeten werken en beschrijft hij hoe het nu dus allemaal niet werkt. Een prachtig, duidelijk maar ook zorgwekkend verhaal.

Which brings me to the second half of that important realization: the most important part of the experience of a book is knowing that it can be owned. That it can be inherited by your children, that it can come from your parents. That libraries can archive it, they can lend it, that patrons can borrow it.

–//–

We build on the works of others. To tell kids that they can’t create, they must take nothing from those that preceded them, is to tell them a terrible, corrosive lie about creativity, about authorship, about reading and writing.

–//–

If you’re a librarian or an archivist, don’t buy the media that has the abusive license terms associated with it, and especially don’t buy media with DRM, and especially especially, don’t buy media with DRM that tracks your patrons’ reading habits. Librarians have fought for centuries for the intellectual freedom of their readers.

Lees DEEL 1 hier en DEEL 2 hier. (of een PDF van beide delen)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top