Western Digital TV Live HD Media Player

Ook al heb ik een omvangrijke collectie met dvd’s, en ben ik niet van plan om op korte termijn te stoppen met de aanschaf ervan, ook ik kom regelmatig videobestanden tegen die niet op de dvd speler af te spelen zijn. Dit is ook steeds vaker HD(ready) materiaal in 720p (1280×720 resolutie) of 1080p (1920×1080 resolutie) en daar was ook mijn 5 jaar oude Sony breedbeeld tv niet geschikt voor.

Ik zeg was omdat ik vorige week dan eindelijk overstag ben gegaan en een full HD tv gekocht heb. Daar heb ik gelijk bij doorgepakt en een Bluray speler plus Media Player bij gekocht zodat ik in 1 keer klaar meende te zijn om werkelijk alle schijfjes en alle videobestanden af te kunnen spelen op de tv.


Nadat ik eerst een maandagochtend exemplaar te pakken had die telkens vastliep bleek een omruilexemplaar het gelukkig wel normaal te doen en kon ik gaan testen of de WD TV Live inderdaad overweg kon met de voorraad MKV’s, AVI’s en MP4’s die ik verzameld had.

De WD TV Live Media Player is 1 van drie modellen die Western Digital op de markt heeft. De drie modellen onderscheiden zich vooral qua functionaliteit en aansluitmogelijkheden maar vallen allemaal definitief in de categorie betaalbaar aangezien de duurste (de Live) voor iets meer dan 100 euro te vinden.


De WD TV Live is, net als de overige 2 modellen, een verrassend klein kastje ter grootte van 2 pakjes sigaretten en heeft zo’n beetje alle aansluitingen die je maar zou willen. Geen van de modellen beschikt over een interne harde schijf en dat betekent dat de videobestanden via de USB poorten op een USB stick of externe 2,5 inch harde schijf geladen moeten worden. De Live heeft als enige model ook een RJ45 netwerkaansluiting waarmee dan ook videobestanden via netwerkshares van pc’s in dat netwerk afgespeeld kunnen worden.

De WD TV Live heeft, net als de overige modellen, een HDMI aansluiting om het apparaat eenvoudig op een HD(ready) TV aan te sluiten. Daarnaast kun je het echter ook via de component aansluiting op een dergelijke TV aansluiten (of een pc monitor mocht je dat willen). Als laatste is er ook nog de mogelijkheid om de composiet aansluiting te gebruiken om het kastje op een oudere tv aan te sluiten. Voor die beide laatste aansluitingen worden kabels meegeleverd maar een HDMI kabel moet je nog zelf los bij kopen. Naast de video aansluitingen kun je ook nog het audio signaal naar een versterker of geluidsinstallatie sturen maar dat is in mijn geval niet van toepassing en heb ik dus ook niet geprobeerd.

De fabrikant schermt met de belofte dat het een kwestie van eenvoudige plug & play allemaal is en om alvast vooruit te lopen op enkele conclusies: dat klopt helemaal.

In mijn geval was het een kwestie van HDMI kabel aansluiten, stekker in het stopcontact, gevolgd door een netwerkkabel in de router en de Live en een USB stick met wat materiaal erop. Een aantrekkelijke interface verschijnt in luttele seconden op de tv met de optie om Video, Music of Photo’s af te spelen.
Video afspelen is waarvoor ik dat ding gekocht heb en in een submenu is te kiezen voor o.a. lokale apparaten (de USB stick(s)) of netwerkshares. Het apparaat herkent gelijk de gedeelde mappen met videobestanden op mijn pc en toont een inlogscherm waarmee, enigszins onhandig, via de afstandsbediening ingelogd moet worden. Hierna echter kan het afspeelfeest beginnen.

Een alles-eter
Het goede nieuws is dat die bijna alles afspeelde wat ik het voorschotelde. 720p MKV’s werden met een prachtig beeldje getoond om nog maar niet te spreken van de 1080p varianten ervan. AVI’s waren in een lagere resolutie maar worden prima weergegeven zonder al te blokkerig te worden op de tv die een veel hogere resolutie heeft. Ook MP4’s leverden met alle diverse resoluties geen enkele problemen op. Via de twee USB poorten heb ik zowel USB sticks als een 2,5 inch externe harddisk geprobeerd met de bestanden erop en dat werkte bijzonder snel en vlekkeloos. Ik las nog op een forum dat zelfs mijn SATA docking station aangesloten zou kunnen worden om volledige harde schijven vol met video te kunnen benaderen. Klinkt goed maar voor nu wat overkill voor mij.

Maar ..
Minpuntjes zijn er echter ook te noemen. Bij het uitproberen van de diverse video’s drukte ik af en toe per ongeluk op de ‘ back’  toets ipv de stop toets. Dit zorgde er bij mij voor dat daarna geen enkele video meer wilde laden en een herstart nodig was om dit weer in orde te krijgen. Ook verloor die tijdens dit proces ook regelmatig de verbinding met het netwerk en zat ik ongeduldig het apparaatje te rebooten om maar weer verbinding te maken.

Veel MKV bestanden die ik tot nu toe op de pc keek zijn afleveringen van anime series waar ondertiteling ingebakken zit. MKV bestanden zijn zgn containerbestanden waar verschillende video/audio en ondertitelingsformaten in kunnen zitten. In anime afleveringen wordt er frequent gebruik gemaakt van opmaak of gelijktijdig tonen van teksten over het hele scherm heen. Dat zijn zaken die bijv. niet kunnen met ondertiteling op dvd’s en ook de WD TV Live struikelt er over. Het betekent dat alle opmaak verloren gaat en ondertiteling als kale tekst getoond wordt. Ook betekent het bij gelijktijdige teksten deze als ondertiteling getoond worden waarbij de regels supersnel voorbij flitsen. Tenzij ik het trucje doorkrijg om elke paar milliseconden op de pauze knop te drukken, zijn deze type afleveringen onkijkbaar op de speler en zal ik deze op de pc blijven kijken.

Voorlopige conclusie
Na enkele dagen met de WD TV Live HD Media Player gespeeld te hebben durf ik nog geen definitieve oordelen te vellen maar de eerste indrukken zijn zeer goed. De WD TV Live is een hele betaalbare Media Player die zeer snel videobestanden laadt en kan afspelen op alle tv’s. De diversiteit aan aansluitmogelijkheden betekent dat je de speler in zo goed als alle situaties kunt gebruiken, ongeacht wat je aanwezige hardware is.

Het gebrek aan harde schijf is voor mij geen echt minpunt, zeker aangezien de netwerkaansluiting zorgt dat je media van alle pc’s in je netwerk kunt afspelen. De USB poorten geven de mogelijkheden om alle vormen van externe opslag te gebruiken in combinatie met de Live en het is zelfs mogelijk om een WiFi dongle aan te sluiten waarmee je media via wireless kunt afspelen. Dit wordt overigens niet aangeraden voor HD materiaal, en daar kan ik me wel iets bij voorstellen, maar ik heb deze optie ook niet geprobeerd.

Heb je net als ik steeds meer videobestanden op je pc staan die je op je TV wilt afspelen, dan zal deze speler je niet teleurstellen. MKV’s,MP4, AVI, Video_TS mappen van dvd’s en zelfs ISO’s van video dvd’s spelen prima af, hoewel die laatste geen menu toont in dat geval. HD WMV’s waren de enige bestanden die het apparaat niet lustte maar daar had ik er maar eentje van en dus kan ik niet oordelen of dat een omissie van de Live was of dat het aan mijn bestand lag. Heb je een HD(ready) TV en HD videobestanden op je pc staan, dan is de WD TV Live HD Media Player een aanrader.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (16) Write a comment

 1. XVID4PSP is ondanks de naam een handig tooltje om videobestanden te converteren en softsubs hard te bakken (naar MP4 bijvoorbeeld). Gisteren even wat mee zitten spelen en de kwaliteit van de output is prima. Eerst even met mkvextractgui (of de command line versie, werkt ook) de subs er uit trekken, videobestand inladen in xvid4psp, subs toevoegen en wat tweaken met de kwaliteit. Ik heb ‘m op 2000 Kbps x264 2p gezet, duurt ongeveer een uurtje om een 25 minuten anime te converteren maar dat zie ik niet echt als een bezwaar op zich.

  Het werkte ideaal voor Winter Sonata, nu dus geen Engelse OTT meer die over de Japanse gaat en zo moeilijk te lezen was.

  Alleen FMA: Brotherhood lukte niet maar die is vrij van signs en overlappende subs.

  Reply

 2. ik heb de media player in mijn netwerk gezet van windows 7 via mijn router en kan dus video’s bestanden openen van af mijn laptop met wd media player door (openen met) te kiezen en dan (WD Live).Maar op mijn mijn tv hoor ik alleen geluit en zie geen bilt. waar in de menu kan ik de bilt vinden?. als ik in gedeelde mappen kijk via de wd live media player blader naar gedeelde mappen in mijn laptop dan zie ik daar wel de video bestanden staan en hoor alleen geluit van de video die ik geopend heb op mijn laptop?.

  Reply

 3. @Jeffry Dat ligt niet aan je netwerkinstellingen of aan de link met de WDTV Live maar aan de videobestanden die je poogt te openen. Deze worden kennelijk niet (volledig) ondersteund door de WDTV waardoor je alleen geluid hoort. Ik vermoed dat je WMV videobestanden poogt af te spelen want die worden maar deels ondersteund. Ik heb tenminste hetzelfde met de meeste WMV bestanden die ik heb en een bezoekje aan het forum van WD bevestigt dat dit (helaas) normaal is. Hopelijk wordt dit in de toekomst nog opgelost door een firmware upgrade.

  Reply

 4. Configuratiescherm > Netwerk en Internet > Netwerkcentrum > Optie voor media streaming > Apparaten weergeven in: Lokaal Netwerk > WDTVLIVE

  Als je dan op de rechter muis knopdrukt op een video bestand kun je kiezen voor Afspelen Met > WDTVLIVE.

  De bestand die ik probeer af te spelen is AVI dat gebeurt ook wel maar zie geen beeld in de wd live playe via de tv , ik kijk dan in de gedeelde mappen van mijn wd live maar daar hoor ik alleen de geluit als ik daar een andere video bestand aan klik zie ik in een flits (wel beeld van de video) die ik van af mijn pc met de media player heb ge opent. ik kan wel bestanden afspelen van mijn pc map gedeelde mappen van mijn pc.

  Reply

 5. Pingback: Meer met MKV op je tv (of mediaplayer)

 6. hallo, heb een hdtv live media player
  en als ik een hdmi kabel aansluit heb ik geen beeld.
  het heeft wel 1 keer gewerkt maar toen ik deze kabel uittrok gaat het gewoon niet meer.
  met scart of compositie kabel werkt het wel

  grtz
  harry

  Reply

 7. @harry Dat ding is zo’n beetje gemaakt voor hdmi en ik heb hem vanaf dag 1 met hdmi aan de tv hangen, dus dat behoort gewoon te werken.

  Probeer een 2e HDMI poort in je tv eens of wellicht nog beter, een andere hdmi kabel om hem aan je tv te hangen. Als dat nog steeds niet helpt, probeer het eens op een andere tv als je die hebt (of van een kennis/buur/familielid). Werkt het dan nog niet, dan zou ik terug gaan naar de winkel want dan is er definitief wat met de hdmi aansluiting aan de hand op je WDTV HD Live.

  Reply

 8. Beste Allen,

  Ik hoop dat iemand mij hier kan helpen. Ik beschik over de WD TV Live en het lukt me niet om een dvd/iso af te spelen. (update uitgevoerd)

  – Ik heb het geprobeerd om een Video_TS te maken met daaronder alle files.
  – Ik heb het geprobeerd om een Video_TS te maken met daaronder alleen VOB files.
  – Ik heb het geprobeerd om een ISO te maken met daaronder alle files.
  – Ik heb het geprobeerd om een ISO te maken met daaronder allen VOB files.

  Ik bekijk films over het netwerk wat echt super is. Alles doet wat het kastje hoort te doen behalve een dvd.

  Heeft iemand misschien een tip voor mij hoe ik een ISO moet maken. (Doe ik iets verkeerd)

  Bij voorbaat dank. Groet Almar Schouten te Beverwijk

  Reply

 9. @Almar Ik kan zonder problemen ISO’s van videodvd’s afspelen. Punt is wel dat die het menu dan niet toont en dat je soms ook flink aan het prutsen moet voor de correcte audio/subs spoor. Ik maak ISO’s met een betaald programma dat MagicISO heet maar er zijn ook gratis alternatieven, zoals Isorecorder http://isorecorder.alexfeinman.com/isorecorder.htm

  Reply

 10. @ Almar,

  Ik gebruik ISO buster om iso bestanden te maken.
  Zorg dat er altijd een VIDEO_TS en AUDIO_TS folder is, anders werkt het niet.
  Ook al is de AUDIO_TS foler leeg deze hoort erbij te zitten.
  Laat verder alle bestanden in de VIDEO_TS folder, wijzig hier niets aan.
  Ik zet altijd de dvd bestanden om naar een ISO dan weet ik zeker dat de ondertitels verschijnen.

  Reply

 11. Beste allen,
  Ik heb een WD TV HD Media Player zoals afgebeeld bovenaan de pagina van deze site.
  Dus met een USB aan de achterkant en aan de zijkant.
  Kan ik met deze media player contact maken met mijn netwerk en dan bestanden afspelen welke staan op mijn laptop of desktop.
  Deze moeten dan waarschijnlijk wel aanstaan.
  Ik wil dat draadloos doen met de Sitecom USB adapter of met de Siemens Gigaset USB adapter 108
  Laat u mij even weten of iemand da voor elkaar heeft gekregen en wat is dan de procedure ?
  Alvast bedankt voor de moeite.
  Bij voorkeur via mijn E-mailadres, dat vind ik gemakkelijker.
  E-mail adres : sintnicolaas@hetnet.nl

  Reply

 12. Kan deze mediaspeler ook programma’s opnemen van tv?

  Met vriendelijke groet,

  Iris

  Reply

  • Dag Iris,

   Heel kort, nee. Mediaspelers zijn primair bedoeld om bestanden af te spelen die je elders hebt verkregen of -mits van toepassing- via internet gestreamd worden. Als je programma’s wilt opnemen van tv dan zit je ofwel nog steeds vast aan bijv. een dvdrecorder of een specifieke HD ontvanger van je televisieleverancier waar een ingebouwde harde schijf in zit waarmee je kunt opnemen.

   Reply

   • Hallo Raymond,

    Bedankt voor je antwoord! Weet je toevallig over ook dvdrecorders zijn waarmee je de programma’s gemakkelijk over kunt zetten op de pc of op een externe harde schijf?

    Bij mijn huidige recorder moet ik namelijk alles op dvd branden om het op de pc te krijgen, en dat is nogal een gedoe als er maar 1 uur op een dvd’tje past ;)

    Reply

 13. Beste allemaal, ik werk ook met WD TVlive. Echter wanneer ik een dvd omzet naar Mp4 (met TmpGenc) en deze daarna afspeel heb ik aan boven en onderkant een grote zwarte band, zodat de film maar op de helft van het scherm afgespeeld word.
  Graag uw advies
  Met dank
  Hugo (hvbuynder@skynet.be)

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top