Aangekondigde eReaders op de CES2010

Elk jaar weer is er de Consumer Electronics Show in Amerika waar alle leveranciers hun nieuwe speeltjes en gadgets presenteren. Sommige die nog maar nauwelijks uit het concept stadium zijn gekomen, anderen die kort daarop al beschikbaar zijn voor het reguliere publiek. Gedurende 4 dagen wordt je dood gegooid op vele tech-sites die zo’n beetje live meebloggen en rapporteren over de nieuwe speeltjes. Ook dit jaar heb ik me weer weten te bedwingen om enthousiast mee te kwijlen kijken met alle nieuwe speeltjes maar vond het wel aardig om, gezien het hoge tempo van ontwikkelingen, een overzichtje te maken van aangekondigde eReaders.

Allereerst zijn er een paar duidelijke ontwikkelingen te zien als het om eReaders gaat: een combinatie van e-ink en lcd schermen voor toegevoegde functionaliteiten, zoals de Nook dat al geintroduceerd heeft, kleuren lijken te gaan komen op eReader schermen en Wifi en 3G verbindingen worden meer standaard dan uitzondering.

De allereerste aankondiging van de CES op dit gebied kwam van MSI. Zij kondigden o.a. een dual screen eReader aan die door Asus gemaakt zal worden. Deze heeft 2 LCD schermen en valt wat mij betreft dan meer in de categorie tabletpc’s maar zoals we de dagen daarop zagen, die grens wordt steeds vager.

De (Spring Design) Alex is er eentje die al eerder aangekondigd was en die een pagina uit het eboek van Nook heeft genomen. Een groter 6″ e-ink scherm en een kleiner 3,5″ LCD scherm eronder. Interessant is vooral dat het 3,5″ scherm aangedreven wordt door Android 1.6 en het apparaat over Wifi beschikt. Een exemplaar die over 3G beschikt zal later volgen.

E-Ink technologie heeft nu eenmaal wat beperkingen. Het verversen van een nieuwe pagina duurt een tijdje en kleur, het is maar de vraag of dat met E-Ink ooit gaat gebeuren. Philips, de bedenker van E-Ink, heeft echter niet stil gezeten en op de CES presenteert Liquidvista zich als nieuwe technologie van Philips waarmee je wel 60 frames per seconde kunt verversen en die kleur aan kan. Niet alleen een kleuren eReader is daarmee mogelijk, ook video kan dan ineens op een eReader.

Groter is beter, moeten de makers van de Skiff eReader gedacht hebben. Een 11,5″ scherm betekent dat het zelfs fors groter is dan een Kindle DX en de flinterdunne reader lijkt dan ook vooral bedoeld te zijn om kranten en nieuws op te lezen. Het scherm is eigenlijk zelfs te groot voor een ebook …

PlasticLogic kwam dan ook (eindelijk) met hun Que reader aanzetten op de CES. Groot, dun en duur lijkt de Que te zijn met een focus op het zakelijk gebruik. Ongeveer A4 formaat, wat het aantrekkelijk maakt voor PDF’s, en zeker eentje die ik zou overwegen aan te schaffen ware het niet dat ook ik denk dat de toekomst en meerwaarde zit in meer tablet pc achtige readers. De kracht van de Que zit hem vooral in de software die het apparaat in staat stelt de layout van de papieren versie te behouden in de digitale variant, iets wat met de USA Today gedemonstreerd werd.

Hands-on with the Plastic Logic Que from CrunchGear on Vimeo.

Liquidvista was niet de enige met een opvolger voor de E-ink technologie. Pixel Qi’s nieuwe LCD technologie heeft de voordelen van E-ink en bijna geen enkele van de nadelen van LCD meer. Interessant. De eerste eReader van Samsung die ‘alleen’ maar een 6″ of 10″ scherm heeft en voor de rest weinig nieuws, lijkt ineens zo gewoontjes.

Lest best, wat mij betreft, is de Entourage Edge. Een dual screen reader wat al eerder vertoond was maar hier hebben we aan 1 kant een E-ink scherm en aan de andere kant een stevig LCD scherm wat, wederom, door Android aangedreven wordt. Behalve dat Wifi en 3G ondersteund wordt, werken de schermen ook samen. Klik een woord aan in de tekst die je op het E-ink scherm aan het lezen bent en op het LCD scherm kun je een woordenboek gebruiken daarvoor. Het ziet er nog wat fors en zwaar uit maar dat krijg je als je een eReader aan een tabletpc vastlast … ik zou deze graag een paar weekjes willen testen!

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top