Tip: Dropbox

Sharepoint, Box.net, Google Docs .. er zijn voldoende web oplossingen om je documenten op te slaan als je samen wilt werken aan documenten of simpelweg genoeg hebt van telkens weer documenten op en van je USB stick te kopieren.

De beste suggestie die ik in 2009 kreeg is echter een oplossing die het iets anders aanpakt. Dropbox is ook een site waar je documenten kunt opslaan maar gebruikt een client om documenten lokaal op pc’s te synchroniseren.

Het is een kwestie van een account aanmaken, het installatiebestand downloaden en na installatie heb je een My Dropbox map erbij die default onder de Mijn Documenten map staat (maar optioneel ook elders neer te zetten is).
Er worden enkele mappen standaard toegevoegd, zoals een mapje Public en Photo’s, waarmee het mogelijk is om foto’s maar ook andere bestanden eenvoudig te delen met anderen (of de hele wereld). Een kleine handleiding wordt zelfs in de relevante mappen geplaatst.

Nu gaat het mij niet om delen maar om eenvoudig bestanden thuis, op het werk en op mijn netbook te sychroniseren.

Gelukkig is dat zo mogelijk nog eenvoudiger. Alles wat onder de My Dropbox map wordt geplaatst wordt automatisch door de client geupload naar de site onder jouw account.  Nadat ik op mijn werkpc en netbook eveneens de client geinstalleerd had werden daar in hoog tempo de bestanden automatisch gedownload en vanaf dat moment zijn alle bestanden uniform op alle plekken aanwezig.

Op de site zijn je bestanden natuurlijk ook te benaderen maar ook zijn alle wijzigingen en activiteiten netjes zichtbaar. Zelfs per ongeluk verwijderde bestanden zijn met 1 klik terug te halen. Voor werkdocumenten gebruik ik nu inmiddels geen USB stick meer want die kan die truucjes niet ;)

Ook voor de prijs hoef je het niet te laten. Dropbox kent een gratis variant waarin je 2 GB krijgt en wat met referrals nog wat op te hogen is (alle links in deze post naar Dropbox zijn overigens referral-links van mij). Voor documenten alleen zal dit ruim voldoende zijn maar mocht je ook nog (veel) meer data daar willen opslaan, dan kennen ze betaalde modellen voor 50 en 100 GB.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Ik val je wat Dropbox betreft helemaal bij. Voor mij ook de topper van 2009. En zo eenvoudig, je legt het een digibeet in 1 minuut uit (eigen ervaring). het werkt voor mij ook nog eens gemakelijk met bestand die ik voor onderweg, offline, meeneem op mijn laptop. (even synchroniseren en wegwezen). Aangezien ik de Dropbox map ook nog laat meenemen in een automatische dagelijkse back-up, heb ik geen zorgen voor het geval deze service er ooit weer uitvliegt.

  Reply

 2. […] door Raymond25 Jun 2010, 18:29:27Alweer Dropbox? Jazeker want het is en blijft gewoon een ontzettend handige tool als je over meer dan 1 computer beschikt en USB sticks overbodig wilt maken. Een tool die sinds […]

  Reply

 3. Hoi, Ik ben een tamelijke leek op computer gebied maar ik heb dropox ontdekt. Superhandig, maar als ik een document open via dropbox krijg ik een alleen lezen exemplaar. Hoe kan ik dat veranderen..?

  mvg Marion

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top